mladiBlace2016 1

U sredu, 07.12.2016. godine, navršilo se tačno dve godine od usvajanja Lokalnog akcionog plana za mlade Opštine Blace (za period 2015-2020. godine), čijom realizacijom je prema rečima Predsednika opštine Blace, Zorana Jozića, znatno unapređen kapacitet mladih ali i institucija lokalne samouprave, kada su u pitanju realizacija i razumevanje omladinske politike na lokalnom nivou.

Takvu činjenicu pokazuju brojni rezultati i projekti u prethodnom periodu ali i saradnja sa Univerzitetom Alabama, kao i sa mladima iz raznih delova Evrope kroz odobrene projekte od međunarodnih donatora. Unapređenje položaja mladih u Blacu nastavlja se i u 2017. godini, brojnim infrastrukturnim i edukativnim projektima (nastavak na izgradnji bazena, izgradnja Omladinskog centra i dr).

Prava faza bazena počela je sa radom, odobren je projekat za izgradnju omladinskog centra, povećana su davanja za novčane pomoći studentima, sve veći broj mladih se bavi poljoprivredom koristeći subvencije koje obezbeđuju Opština Blace i Fondacija Ana i Vlade Divac, deca i mladi besplatno putuju u inostranstvo a od ove godine preko 20 miliona dinara ulaže se u rekonstrukciju i adaptaciju Predškolske ustanove „Naša radost“ čime opština pokazuje veliko interesovanje za razvoj omladinske politike i to od najranijih dana, ulažući u njen razvoj  od predškolskog obrazovanja.

Predsednik Jozić je rekao da je vizija Opštine Blace da bude opština koja se ističe u pogledu kvaliteta življenja naših mladih građana u selu i gradu, razvoja privrede i zapošljavanja mladih, njihove bezbednosti kao i obezbeđivanja potrebne infrastrukture i da su rezultati koji su postignuti dokaz truda i rada opštinske vlasti ali i stručnosti lokalne administracije.

Nakon dve godine od usvajanja ovog dokumenta, prepoznaje se na mnogo načina napredak u svim pogledima. Mladi su prepoznati kao potencijal a svakako, to i jeste tako, jer za budućnost naše sredine od presudnog je značaja kakve će uslove za život imati mlade generacije. Trud lokalne samouprave da im se obezbede moderni standardi kroz programe i podsticaje zapošljavanja, izgradnje infrastrukturnih projekata ( bazen, sportski kompleksi, omladinski centar i dr. ) kao i ispunjavanje prioriteta definisanih ovim dokumentom, urodio je plodom u proteklom periodu.

U protekle dve godine, marljivo se radilo kako bi opština izradila Pravilnik o načinu finansiranja projekata mladih u koje je uloženo, u prethodne dve godine, oko 4 miliona dinara, od kojih je podržano preko 40 inicijativa mladih ogledanih kroz mini projekte koji su realizovali. Posredstvom Divac fondacije uloženo je  4 miliona dinara za razvoj mladih u poljoprivredi, a za projekte sređivanja omladinskih prostora u selima i u gradu, do sada je investirano preko milion dinara.

U narednom periodu, planira se još više sa mladima i za mlade, jer oni su prepoznati kao jedina šansa sveopšteg razvoja Opštine Blace, i time zaslužili svu pažnju lokalne samouprave– rekao je Zoran Jozić i napomenuo da je u toku konkurs opštine Blace za dodelu novčane pomoći studentima i realizacija nekoliko projekata od kojih će korist imati upravo mladi.

„Želimo da opravdamo titularni naziv „Toplički Kembridž“ koji nam je još davno dodeljen zbog Visoke poslovne škole koja se nalazi u Blacu, zahvaljujući kojoj je mirna varošica odjednom postala pravi mali univerzitetski grad, a nas u lokalnoj samoupravi naterala da kontinuirano ulažemo u jačanje kapaciteta mladih i usluga za mlade na lokalnom nivou“ – rekao je Predsednik opštine Blace, Zoran Jozić i najavio brojne projekte za mlade koji će se realizovati u 2017. godini.  
izvor:blace.org.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE