Blace budzet2017

Na 8. sednici Skupštine opštine Blace, održanoj u petak 16. decembra, prisutni odbornici vladajuće većine, usvojili su budžet Opštine Blace za 2017. godinu, kojim je predviđeno da u narednoj kalendarskoj godini u opštinskoj kasi bude ukupno 364.132.533,00 dinara. Nakon pauze od pola sata nakon završetka sednice, održana je nova 9. sednica SO-e Blace, na kojoj su izabrani direktori Turističke organizacije i Narodne biblioteke "Raka Drainac".

Predsednik opštine Zoran Jozić je u ime predlagača objasnio da je budžet za 2017. godinu nešto veći od prošlogodišnjeg ali da je ipak razvojni, i da su čelnici lokalne samouprave koji su odlučivali o raspodeli novca odlučili da najviše para upute u razvojne projekte i infrastrukturu. On je naglasio da će biti novca u svim oblastima i za sve kategorije stanovništva.

Za programe omladine i sporta biće utrošeno 42.635.939,00 dinara, od čega za podršku sportskim klubovima 11,5 miliona, dok je ostatak predviđen za održavanje sportske infrastrukture i bazena. Za lokalni ekonomski razvoj predviđeno je 3,5 miliona dinara, za razvoj poljoprivrede 20, za komunalne delatnosti 21.780.000,00 , za razvoj turizma 11.733.501,00 dinara.

Opozicija je, s druge strane, predloženi budžet ocenila kao restriktivan jedino prema poljoprivednicima, dok je, kako kažu, prema javnim preduzećima i ustanovama on veoma izdašan, posebno kada su u pitanju administrativni troškovi.

Predsednik Jozić, ocenio je da opozicija nije dovoljno vremena posvetila tumačenju predloga odluke o budžetu i da bi on voleo kada bi opozicija imala konstruktivne predloge a ne da samo kritikuje bez osnova. On je dodao da je rebalansom ovogodišnjeg budžeta povećana pozivija za poljoprivredne subvencije za 4 miliona, kako bi svi naši poljoprivrednici koji su uredno podneli zahteve dobili subvencije, i da ono što je umanjeno u novom budžetu, nakon prihoda koji su izvesni, biće povećanja i za poljoprivrednike. 

Rasprava oko ove tačke dnevnog reda nije puno trajala, te su odbornici većine izglasali budžet za predstojeću 2017. godinu.

Odbornici opštinskog parlamenta su izglasali i odluku o osnivanju Turističke organizacije i osnivanju Budžetskog fonda za podsticanje razvoja poljoprivrede opštine Blace ali i odluku o usvajanju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja opštine Blace za 2017. godinu.

Na dnevnom redu su se našli i predlozi odluke o Mesnoj samoupravi i Opštinskoj upravi, o držanju domaćih životinja na teritoriji opštine Blace, ali i mnoge druge odluke od važnosti za lokalnu samoupravu i građane.

 Za direktora Narodne biblioteke "Raka Drainac" izabrana je Slavica Pavličević, učitljica O.Š "Stojan Novaković", dok je za v.d direktora Turističke organizacije izabrana Ana Antić, aktuelna opštinska većnica za socijalna pitanja. Takođe, glasalo se o produžetku mandata v.d direktorki Kulturnog centra Mariji Ćurčić. Sve odluke su usvajane dvotrećinskom većinom a obe sednice su ukupno imale 32 tačke dnevnog reda.

Predsednik Skupštine opštine Blace Zlatko Dimitrijević, zaključio je zasedanje 9. Sednice u 20,30 sati poželevši prisutnim odbornicima i građanima srećne i uspešne predstojeće novogodišnje i božićne praznike.
izvor:blace.org.rs

 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.