zastavasrbija

Beograd, 27. april 2017. godine – Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije Veljko Odalović uručio je danas protestnu notu ambasadoru Francuske u Beogradu Kristin Moro povodom skandalozne odluke Apelacionog suda u Kolmaru, kojom je odbijen zahtev Srbije za ekstradiciju Ramuša Haradinaja.

U noti se iznosi stav Vlade Srbije da je u pitanju politički motivisana odluka koja nije pravno utemeljena i u čijem obrazloženju nisu uvaženi materijalni dokazi koje je dostavila Srbija, među kojima su i izjave preživelih svedoka.

Takođe, ukazuje se na to da Apelacioni sud u Kolmaru nije naveo ni jednu činjenicu kojom dokazuje da nisu ispunjene pretpostavke iz Evropske konvencije o ekstradiciji, sačinjene 1957. godine u Parizu, koju su ratifikovale i Francuska i Srbija.

U noti se naglašava da ova odluka predstavlja povredu univerzalnog principa međunarodnog prava o sprečavanju nekažnjivosti ratnih zločina, a da je posebno neprihvatljiva konstatacija da bi ekstradicija Ramuša Haradinaja Srbiji imala izuzetno teške posledice po njega, čime se izražava nepoverenje u pravni sistem Srbije.

Istovremeno, ocenjuje se da je odluka Apelacionog suda u Kolmaru uvredljiva, i zaključuje da predstavlja težak udarac bilateralnim odnosima dveju zemalja, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Protestna nota Francuskoj zbog oslobađanja Ramuša Haradinaja


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE