Raska Tvojepravodaznas0717a

U Raški je 05. jula 2017. godine održano zvanično predstavljanje brošure u kojoj su objedinjeni svi zaključci i preporuke sa projekta „Instrument građanskog pitanja - tvoje pravo da znaš“, koji je u periodu mart - jun 2017. realizovao Razvojni centar za mlade uz podršku Evropske omladinske fondacije Saveta Evrope.

Brošura nudi analizu stanja u oblasti učešća mladih u javnom i političkom životu zajednice kroz analizu slučaja u 12 lokalnih zajednica i preporuke za dalje postupanje kako bi se unapredili učešće i aktivizam mladih.

Predstavljanje brošure, kome su prisustvovali učesnici projekta i članovi ekspertskog tima, ali i predstavnici lokalne samouprave opštine Raška, različitih lokalnih institucija i organizacija, kancelarije za mlade, medija, ali i sami mladi iz ove opštine, zvanično je otvorila Danijela Matović, koordinatorka Kancelarije za mlade i mlada odbornica Skupštine opština Raška.

Nakon toga, prisutnima su se obratili eksperti Aleksandra Knežević i Vladimir Mitrović, koji su izneli preporuke i zaključke iz brošure, kao uvod u panel diskusiju „Učešće mladih u životu lokalne zajednice“. Tokom panel diskusije, četiri polaznika projekta podelila su svoje iskustvo o izazovima sa kojima se suočavaju mladi na lokalu, predlozima kako da se isti prevaziđu, ujedno deleći sa prisutnima motivacione poruke o tome zašto je zapravo važno da mladi budu aktivni na lokalu.

Otvorena su pitanja koliko su mladi zastupljeni u lokalnim skupštinama i drugim institucijama na lokalnom nivo; koji je stepen zainteresovanosti mladih za učešće u različitim procesima od značaja na lokalu; kako mladi posmatraju izbore i veruju li u mogućnost vlastitog uticaja na procese u sredini u kojoj žive; zašto se formiraju ženske parlamentarne mreže, ali omladinskih mreža nema, kao i niz drugih.

Podsećamo, projekat je fokusiran na povezivanje mladih ljudi sa lokalnim institucijama (pre svega, lokalnim skupštinama kao najvišim predstavničkim telima), ukazujući im detaljno kako sistem funkcioniše, a sve zarad toga da bi postali aktivni pojedinci u društvu. Mladi polaznici učili su o izbornom procesu, uspostavljanju i održavanju kontakta sa izabranim predstavnicima, mogućnostima uticaja na institucije kako bi u većoj meri odgovorile na potrebe i prioritete građana, pre svega mladih ljudi, te ispitivali trenutno stanje po pitanju učešća mladih u javnom i političkom životu lokalne zajednice.

Raska Tvojepravodaznas0717b

Projekat „Instrument građanskog pitanja-tvoje pravo da znaš“ je obuhvatio set različitih interaktivnih i dinamičnih aktivnosti: inicijalni četvorodnevni trening za 24 polaznika; posete lokalnim skuštinama od strane polaznika u cilju povezivanja teorije i prakse; vršnjačke radionice u mestima iz kojih polaznici dolaze; posetu Skupštini Grada Novog Sada, kao i Skupštini AP Vojvodine; izradu priloga za završnu brošuru, a osmočlana delegacija obišla je Sarajevo i bila u prilici da proširi znanje i informacije o predstavničkim sistemima, upoznajući se sa radom institucija i organizacija za mlade Bosne i Hercegovine.

Današnja prezentacija predstavlja uvodni korak u nizu aktivnosti koje Razvojni centar za mlade planira da sa partnerima – udruženjem Intermedia iz Blaca i CIVITAS iz Trstenika pokrene na nacionalnom i regionalnom nivou na temu aktivnijeg učešća mladih u životu lokalne zajednice.
N.Mihajlović


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE