B Ruzic TVBelamiNi

Beograd, 31. januar 2018. godine – Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić izjavio je danas, otvarajući skup "Mapa puta za dobro upravljanje u institucijama u Srbiji i Crnoj Gori", da će se u ovoj godini raditi na indeksu zadovoljstva građana radom lokalnih samouprava.

Ružić je istakao da je potrebno osmisliti kriterijume i pokazatelje dobre uprave na lokalnom nivou, uz jačanje njihovih kapaciteta da upravljaju resursima i podižu kvalitet usluga koje pružaju građanima.

Indeksu zadovoljstva će se, kako je naveo, ove godine posvetiti velika pažnja, a za to su opredeljena značajna sredstva.

To ćemo uraditi prvi put u Srbiji, jer je važno da znamo šta građani misle o radu predsednika opštine, ali i službenika na šalteru, istakao je ministar i dodao da će taj projekat trajati dve godine i na osnovu njega će se utvrditi slabe tačke, koje će potom biti sanirane.

Ružić je poručio da se reforma javne uprave sprovodi zbog građana Srbije, uz podsećanje na to da javna uprava u poslednjih nekoliko godina prolazi kroz veoma dinamičan proces transformacije.

Prema njegovim rečima, javna uprava u našoj zemlji deli sudbinu transformacije kakva postoji i u ostalim zemljama u regionu, a sve u kontekstu evrointegracija.

Srbiji je članstvo u EU prioritetan spoljnopolitički cilj, a reformu javne uprave sprovodimo zbog krajnjih korisnika, odnosno građanki i građana, ponovio je ministar.

Ružić je, predstavljajući novine u radu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, pomenuo Zakon o nacionalnoj akademiji za javnu upravu, koja bi trebalo da počne sa radom tokom ove godine.

To je važno kako bismo došli do toga da se svi upravni zakoni na jedinstven način sprovode na čitavoj teritoriji Srbije, istakao je on i dodao da još postoji situacija da se u različitim sredinama različito sprovode iste odredbe zakona.

Ministar je istakao i da je donošenje Zakona o opštem upravnom postupku, kojim je uređeno da se razmena podataka obavlja između službi umesto da građani šetaju od šaltera do šaltera i pribavljaju dokumente, stvorilo osnov za dobru komunikaciju službenika.

On je, govoreći o eZup programu koji omogućava elektronsku razmenu podataka, rekao da ga aktivno koristi više od 50 opština i gradova, uz napomenu da će svaki dan sve više lokalnih samouprava uvoditi tu praksu.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.