BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da poznate projekcije budžeta Srbije za 2016. godinu pokazuju očiglednu nameru da se rad institucije poverenika bitno oteža, odnosno, na nešto duži rok onemogući.
"Planirani fond za plate zaposlenih u službi poverenika je za skoro 30 odsto manji u odnosu na 2015. godinu", navodi se u izjavi Šabića.

Navedeno je da su saradnici poverenika od Ministarstva finansija dobili objašnjenje da je limit sredstava potrebnih za rad te institucije odredilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

"Ne ulazeći u raspravu o pravu jednog ili drugog ministarstva, da bez ikakvih konsultacija sa poverenikom ovako radikalno pogoršava uslove za rad jedne nezavisne institucije, jedna stvar je očigledna - sredstva koja se planiraju nisu dovoljna ni za plate već postojećeg broja zaposlenih u službi poverenika, što znači da kreatori budžeta planiraju otpuštanja u toj službi", istakao je Šabić.

On je podsetio da kancelarija poverenika zapošljava 59 odsto manje ljudi nego što je planirano, a da je suočena s ogromnim, stalno rastućim brojem zahteva za zaštitu prava.

"Takva koncepcija kreatora budžeta u totalnoj je suprotnosti sa nizom strateških dokumenata Vlade i Skupštine koji predviđaju jačanje kadrovskih kapaciteta poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti", ukazao je Šabić i dodao da je očigledno da iza umanjenog budžeta za rad te službe "stoje najblaže rečeno neprincipijelni motivi".

izvor: rtv.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE