zastavasrbija

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavili su danas program "Srbija 2025", koji sadrži plan investicionih projekata za dalji razvoj zemlje u narednih pet godina.

Program "Srbija 2025" vredan približno 14 milijardi evra
BrnabicA 281219Brnabić je u Palati Srbija, u prisustvu članova Vlade i predstavnika međunarodnih finansijskih institucija, istakla da će ti projekti ubrzati rast privrede i učiniti našu zemlju mnogo boljim mestom za život.

Ona je precizirala da je pomenuti program vredan nešto manje od 14 milijardi evra, a finansiraće se iz budžeta, ali i iz kredita međunarodnih finansijskih institucija, sa kojima ćemo nastaviti saradnju.

Prema njenim rečima, mere su potrebne kako bi se podstakao veći privredni rast i kako bi građani u kratkom roku mogli da osete konkretno poboljšanje kvaliteta života.

Srbija se nalazi na korak od dobijanja investicionog rejtinga, dodala je premijerka, ocenivši da je naša zemlja danas fundamentalno drugačija u poređenju sa 2014. godinom.

Danas smo finansijski i ekonomski stabilna država, u kojoj je nezaposlenost ispod 10 odsto i konstantno opada, dok je prosečna neto plata nešto viša od 500 evra, a plate i penzije se kontinuirano povećavaju, podvukla je Brnabić.

Takođe, kako je dodala, Srbija je danas zemlja sa jednom od najvećih stopa rasta u ovom delu Evrope, što treba da bude na ponos svih građana, jer smo ovo uspeli zajedno da uradimo.

Prema njenim rečima, prosečne stope rasta od 3,5 do 4 odsto godišnje bile se nezamislive za zemlju kakva je Srbija bila pre, ali nisu dovoljne da građani osete konkretno kroz novac kojim raspolažu i šta mogu da sebi priušte za to.

Za to nam trebaju veće stope rasta, ali i da do 2025. stvorimo još bolje uslove za život, kao što su nove škole, bolnice, putevi, industrijske zone i industrijski parkovi, kanalizacija u svakom mestu širom Srbije, zamena stare i dotrajale vodovodne mreže, sistemi za prečišćavanje otpadnih voda, te ulaganja u sportsku infrastrukturu.

Ona je naglasila da, s druge strane, treba da se nastavi ulaganje u strateške projekte, koji će određivati kakva će zemlja biti, a to su oblasti nauke, obrazovanja, veštačke inteligecije i ekologije.

Predsednica Vlade je prenela da je sa Svetskom bankom razmotreno koje su to oblasti koje treba da se reformišu kako bi doprinele bržem rastu i većim platama i penzijama.

Istovremeno, ona je ukazala na značaj regionalnog povezivanja kako bi imali veće tržište, sa mnogo manje administracije, ocenivši da bi puna implementacija inicijative „mini Šengen“ mogla da utiče na povećanje rasta na godišnjem nivou između 0,5 i 0,7 odsto.

Pomenuta inicijativa, u zavisnosti od brzine implementacije i broja pridruženih zemalja, smanjiće troškove poslovanja, podići konkurentnost firmi, doprineti privlačenju stranih inevsticija, ali i povećanju izvoza, objasnila je premijerka.

Brnabić je ukazala i na značaj reformisanja institucija koje se bave podrškom izvoznicima, pre svega Agencije za osiguranje izvoza.

Prema njenim rečima, za našu zemlju bilo je važno da imamo strogo kontrolisano zatvoreno finansijsko tržište, u čemu je Narodna banka Srbije dala ključni doprinos reformama, stabilizaciji i ozdravljenju ekonomije.

Danas ulazimo u novi projekat, zbog čega moramo malo da liberalizujemo pravni okvir kako bi u zemlju ušlo više novca, što je važno za mala, mikro preduzeća, startapove i inovacione kompanije, podvukla je ona.

Brnabić je napomenula da je vreme da se donesu zakoni koji se tiču mikrofinansiranja, da se razmotri da li je vreme za uvođenje kripto valuta i slično, naglasivši da ova reforma može da donese dodatnih jedan odsto rasta.

Premijerka je poručila da mora da se nastavi reforma obrazovanja, uz podsećanje na to da je uvedeno programiranje, digitalne učionice, dualno obrazovanje, preduzetništvo i finansijska pismenost.

Ona je najavila ulaganja od 100 miliona evra za nauku i obrazovanje, opremu, istraživanje, kako bi Srbija postala lider u naučno-tehnološkoj revoluciji.

Takođe, u razvoj veštačke inteligencije biće uloženo 90 miliona evra jer želimo da budemo među vodećim zemljama u Evropi, naglasila je Brnabić i najavila dalje reforme javnih preduzeća sa ciljem podizanje njihove efikasnosti, konkurentnosti, jer to može da donese ozbiljan rast.

Srbija ima i potencijal u izvorima obnovljive energije, navela je premijerka i ukazala na to da ako pametno radimo možemo biti svetski centar za proizvodnju baterija i električnih vozila jer imamo 10 odsto svetskih rezervi litijuma.

Istovremeno, premijerka je podvukla da nijedan korak u okviru pomenutog plana neće ugroziti makroekonomsku stabilnost i javni dug, s tim što će Vlada formirati telo koje će pratiti realizaciju ovog plana.

Srbija će 2025. biti zemlja vodećih plata i penzija, u kojoj je nezaposlenost kao u evrozoni, modernog obrazovanja, infrastrukture, zaključila je Brnabić.

Srbiju do 2025. očekuje preporod

AVucic tw

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prilikom predstavljanja programa "Srbija 2025", da je od 2014. godine promenjeno lice Srbije, koja je sada uspešna zemlja koja napreduje najbrže u jugoistočnoj Evropi.

Vučić je tom prilikom istakao da smo 2014. godine donosili teške mere za svakog našeg građanina, ali su one bile lekovite, navodeći da je danas trenutak da se izađe sa drugačijim merama pred građane.

On je poručio da će povećanje plata i penzija biti jedan od rezultata novog investicionog plana koji će, za razliku od teških reformi 2014, pogoditi pre svega Vladu, direktore javnih preduzeća, EPS, "Srbijagas", a ne građane.

Predsednik je ponovio da je program "Srbija 2025" vredan ukupno 14 milijardi evra, što je otprilike još jedan dodatan budžet Srbije, uz ocenu da bi 2025. godine mogao da iznosi i 17 milijardi evra.

Naš plan i naša projekcija jeste da će na kraju 2025. godine u Srbiji prosečna plata iznositi 900 evra, dok će prosečna penzija biti između 430 i 440 evra, poručio je Vučić.

Prvi cilj ovog plana jeste borba za mlade i za život. To je borba za mlade bračne parove da lakše steknu krov nad glavom, da ranije počnu da rade, da dobijaju decu kako ne bismo gubili čitavu generaciju, poručio je predsednik.

Prema njegovim rečima, u našoj zemlji prosečna starost iznosi 46 godina i gubimo čitavu jednu generaciju u odnosu na, recimo, Tursku.

Radićemo posebne programe za mlade bračne parove i za to smo spremni da dodatno izdvojimo u ovom periodu, pored davanja iz budžeta, 500 miliona evra jer nam je mnogo važno da podstaknemo mlade ljude da ostanu ovde, poručio je Vučić.

On je objasnio da će se od mladih tražiti minimalno učešće samo da bi se pokazala zainteresovanost i da bi se obezbedilo da žive u Srbiji, a ne da odu u inostranstvo.

Predsednik je rekao da će biti izdvojeno i 200 miliona evra za povećanje finansijskih davanja za novorođenu decu, povećanje subvencija za vrtiće, zatim za biomedicinski potpomognutu oplodnju, savetovališni rad kada je reč o reproduktivnom zdravlju mladih, zatim za zaštitu i prevenciju dece obolele od autizma, pomoć majkama u svakom pogledu prilikom trudnoće i rađanja dece i drugo.

Dakle, kako je podvukao, za mlade će biti izdvojeno ukupno 700 miliona evra.

On je, govoreći o ulaganjima u putnu infrastrukturu, rekao da će za ovu oblast biti opredeljeno ukupno 5,078 milijardi evra, pri čemu je na mapi iscrtao i povezao buduće deonice i objasnio gde će putevi prolaziti i koja mesta će povezivati.

Prema njegovim rečima, gradiće se, između ostalog, brza saobraćajnica Sombor–Kula–Vrbas–Bečej –Novo Miloševo–Kikinda, čime će biti potpuno povezan severozapadni deo sa severoistokom zemlje.

Dodatno će se graditi auto-put Beograd–Zrenjanin, kao i put Novi Sad–Zrenjanin, najavio je Vučić i dodao da će za tri godine biti završen Moravski koridor, a jedan od važnijih projekata jeste i deonica "Vožd Karađorđe", za šta je već obezbeđeno 100 miliona evra.

Takođe, kako je precizirao, u železničku infrastrukturu biće uloženo nešto više od 3,5 milijardi evra, a u tu cifru je uračunata i izgradnja metroa u Beogradu, u iznosu od približno 1,3 milijarde evra.

Prema njegovim rečima, za deonicu rekonstrukcije pruge Novi Sad–Subotica već je izdvojeno 800 miliona evra, a za prugu Beograd–Niš obezbeđeno je 200 miliona evra.

Vučić je rekao da će za ulaganja u vodni saobraćaj biti ozbezbeđeno 274 miliona evra, od čega najviše za ulaganje u proširenje luke Prahovo, Bogojevo, Sremska Mitrovica, zatim za izgradnju nove luke u Beogradu, dodatna ulaganja u Luku Novi Sad, u luku u Smederevu i drugo.

On je, kada je reč o vazdušnom saobraćaju, objasnio da će sredstva za nastavak razvoja biti obezbeđena kroz budžet, navodeći da tu ne može država mnogo da izdvaja zbog restriktivne politike EU u vezi sa državnom pomoći.

Predsednik je, govoreći o sektoru poljoprivrede, precizirao da će za  infrastrukturu biti uloženo ukupno 300 dodatnih miliona evra mimo budžeta, a novac će, između ostalog, ići najviše za navodnjavanje 86 miliona evra, za komasaciju 70 miliona, dok će 50 miliona evra biti izdvojeno za traktore za poljoprivrednike.

Takođe, kako je dodao, za ulaganje u infrastrukturu u oblasti turizma biće izdvojeno 200 miliona evra, a reč je o ulaganjima u banje, sportske centre, planinske ski centre, arheološke lokalitete i drugo.

Predsednik je najavio i zasebnih 500 miliona evra za ulaganje u oblasti energetike, koji će biti upotrebljeni za dodatne kapacitete skladištenja gasa, za izgradnju novog bloka termoelektrane Kolubara B u Kaleniću, ali i brojne druge prioritetne projekte u izgradnji gasne mreže.

Sredstva iz programa "Srbija 2025" biće izdvojena i za Kancelariju za Kosovo i Metohiju u iznosu od 150 miliona evra, koja će biti namenjena infrastrukturnim projektima u južnoj srpskoj pokrajini, precizirao je Vučić.

On je najavio i dodatnih 100 miliona eva za saradnju sa Republikom Srpskom jer je naša obaveza da pomognemo povezivanje Republike Srpske sa maticom, ne ugrožavajući teritorijalni integritet BiH.

Prema njegovim rečima, u okviru progama biće uloženo čak milijardu evra za izgradnju vodovoda i kanalizacije u svakom selu u Srbiji, jer je to od ogromnog značaja za život građana.

Novac za tu namenu, kako je objasnio, biće realizovan preko Kancelarije za javna ulaganja, uz napomenu da je potrebna ozbiljna priprema projekata od strane lokalnih samouprava.

Takođe, velika sredstva će biti opredeljena za razvoj sportske infrastruktue jer je to povezano sa turizmom, ukazao je on i to ilustrovao primerom izgradnje košarkaških i fudbalskih terena na Divčibarama, koji su pomogli značajnom povećanju broja turista na toj planini.

Vučić je, među projektima čija realizacija sledi u narednom periodu, nabrojao nacionalni stadion u Beogradu, gradske stadione u Subotici, Leskovcu, Zaječaru, Kraljevu, Loznici, Kruševcu, Vranju, Novom Pazaru.

Sredstva će biti izdvojena i za dvoranu Sportskog društva Radnički sa Vračara, zatim izgradnju multifunkcionalne dvorane u Košutnjaku, Nacionalni odbojkaški centar, Atletski centar Ćuprija, kompleks bazena u Vrnjačkoj Banji, Košarkaški nacionalni trening centar, sportski centar Karataš, streljana u Boru i druge projekte.

U narednom periodu, kako je podvukao, u srpsko zdravstvo biće uloženo dodatnih 600 miliona evra.

On je naveo da 950 miliona odlazi na plate zaposlenih u zdravstvu, a 2,3 – 2,4 milijarde se potroši na samo zdravstvo, kako bi se svim građanima omogućilo da imaju dobru negu i zaštitu, pri čemu u to ne spadaju KC Niš koji je izgrađen, kao ni gradnja KC Srbije koja napreduje.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE