672025 sertic nova 01rasfoto vesna lalic f
Ministar privrede Željko Sertić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je za Telekom stiglo šest ozbiljnih ponuda koje će biti razmotrene sutra, precizirajući da će Vlada Srbije svoj stav o tome doneti na osnovu više faktora.
- Jako je dobar signal da smo dobili šest ozbiljnih ponuda, svih šest ponuda će sutra biti ponovo razmatrane i imaćemo veoma brzo, u narednim danima jasniju sliku nego što je do sada bilo - rekao je Sertić za RTS.

Podsetivši da je pre pet godina postojala samo jedna ponuda za Telekom koja nije zadovoljavala elementarne uslove, Sertić je istakao da je sada optimista da ćemo u ovom slučaju imati najbolje moguće tržišne ponude.

- Kako ćemo se mi kao vlada prema tome odnositi zavisiće od mnogih elemenata, ne samo od cene za kupovinu akcija države Srbije, nego i od toga kakav je investicioni program, odnos prema socijalnim davanjima i svi drugi aspekti u budućnosti - rekao je Sertić.

Nama je interes, kako je istakao, da Telekom postoji i za 10 i 15 i 20 godina, a da funkcioniše u promenjenim ekonomskim odnosima u savremenom svetu, jer samo na takav način možemo da se borimo sa konkurencijom.

- Jer pričajući o našem blagu, prošlosti, o istoriji nečega, na tome smo mnogo izgubili u ovih 30 godina i mislim da moramo potpuno da menjamo naš koncept razmišljanja ka budućnosti - zaključio je Sertić.

O prodaji smederevske Železare

Sertić je rekao da se razgovara i sa drugim zainteresovanim kompanijama za smederevsku Železaru, ali da nijedana nije ni približno zainteresovana kao kineska komapnija.

Sertić je na RTS ocenio da je poseta delagacije Srbije Kini važna sa političkog i ekonomskog aspekta.

"Na svim sastancima sa kineskim kolegama pričalo se o ekonomiji. Mi smo zemlja koja je sa Kinom potpisala ubedljivo najveći broj sporazuma", kazao je Sertić.

Prema njegovim rečima, delegacija Srbije u Kini veoma je lepo dočekana, a premijer Srbije Aleksandar Vučić sve vreme je sedeo uz kineskog premijera Li Kećijanga.

Sertić dodaje da kao što Srbija razgovara sa Kinom, tako i "Železara Smederevo" razgovara sa kompanijom 25 puta većom po kapacitetima.

"Naše zadovoljstvo je što možemo da pričamo sa takvim gigantom koji može da donese ozbiljne promene kod nas", kaže ministar.

On, međutim, ističe da će se svakako ići na javni tender.

"Razgovaramo i sa drugim zainteresovanim kompanijama, ali nijedana nije ni približno zainteresovana kao ova. Tender će biti javno objavljen po procedurama i zakonima", precizirao je Sertić.

On je dodao da su tokom posete Kini definisane i procedure šta srpske kompanije treba da urade da bi se srpski proizvodi našli na kineskom tržištu i naglasio da će sve dogovoreno biti ispunjeno.

"Mi se borimo svakog dana za rezultate, ne može sve preko noći da se vidi ali se trudimo i radimo", napominje Sertić.

U Srbiji posluje nekoliko privatnih kineskih kompanija, navodi Sertić i dodaje da je naš interes da ih bude više.

"Za veliki broj tih kompanija Srbija je dobra pre svega zbog blizine Evropske unije. Dolaskom kineskih komanija osim što zapošljavamo naše ljude, dobijamo i nove tehnologije", kaže Sertić.

izvor:blic.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE