MinPravdeRS
Beograd, 20.03.2020. -Državni sekretar Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije Radomir Ilić saopštio je danas da je zbog kršenja pravila obavezne samoizolacije 19 osoba tokom jučerašnjeg dana završilo u pritvorima u Zabeli, Pirotu i Vršcu, a reč je o našim ljudima koji žive i rade u inostranstvu, a doputovali su u Srbiju.

Ministarstvo je, kako je naveo, preporučilo javnim tužilaštvima da obavezno traže određivanje pritvora za sva lica koja prekrše meru samoizolacije od 14 ili 28 dana, koju su im odredile nadležene institucije - Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

On je objasnio da ta preporuka nije obavezujuća, ali su tužioci postupili u skladu sa njom i svuda gde je bilo zahteva za pritvor, on je bio i određen, uz napomenu da pritvor traje 30 dana, pri čemu nije reč samo o pravilima krivičnog postupka, već i karantinskim pravilima.

Državni sekretar je naveo primer da ako posle ulaska jedne osobe u pritvor posle nedelju dana uđe neko za koga postoji sumnja da ima koronavirus može se računati na to da će se u tom slučaju produžiti boravak prvog lica, i praktično svi oni koji su završili u pritvorskim jedicama u takvim situacijama neće izaći iz pritvora do kraja epidemije, pa čak i danima kasnije.

Država drži svoje obećanje. Jasno je da će onaj ko ne poštuje karantin biti uhapšen, važno je da svako ko ne želi da završi u pritvoru i ugrožava druge poštuje ono što je napismeno dobio, naglasio je Ilić.

Prema njegovim rečima, svi oni koji su zaraženi u pritvorima dobiće maksimalnu zdravstvenu negu, a mere su dogovorene sa zavodima za javno zdravlje.

Takođe, kako je podsetio, Ministarstvo je dalo preporuku i republičkom javnom tužiocu da u slučaju nepostupanja po navedenim uputstvima podnese disciplinsku prijavu protiv nadležnog javnog tužioca, odnosno zamenika javnog tužioca.

Resorno ministarstvo još jednom apeluje na sve građane da poštuju mere samoizolacije, kao i sva druga uputstva zdravstvenih ustanova i Vlade Srbije, i time pokažu solidarnost koja je neophodna i od velike važnosti kako bi se u što većoj meri sprečilo širenje zaraze, zaključio je Ilić.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.