Danas je u Brusu održana 7.sednica SO Brus u maloj sali Doma kulture u Brusu. Sednici su prisustvovali svi odbornici a na dnevnom redu je bilo sedam tačaka.

Kao i većina predhodnih sednica SO Brus i ova je počela sa predlogom Proširenja Dnevnog reda, koji je usvojen.

Na ovoj sednici je bilo zanimljivo videti i čuti odgovore na odbornička pitanja sa prošle, 6.sednice SO Brus (koje ćemo uskoro objaviti) a odnose se na pitanja o sukobu interesa (da li odbornik može biti imenovan ili postavljen na više funkcija), koliko iznosi mesečni limit za ugostiteljske usluge izabranih, imenovanih i postavljenih lica u lokalnoj vlasti i koliko je opštini Brus fakturisano za geometarske usluge od 2006. do 2012. godine.

Usvojen je predlog Odluke o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga.

Ono što je veoma zanimljivo da je na ovoj sednici usvojena odluka kojom se ovlašćuje direktor JKP "Rasina" da potpiše ugovor sa firmom "HydroMARK"d.o.o. Vrčin - Beograd za izradu projektne dokumentacije na osnovu pisma o namerama a u svrhu objavljivanja javnog tendera izgradnje mini hidroelektrane na pitkoj vodi vodovoda Paljevštica, odnosno na magistralnom vodovodu Vignjište - PK Stojanovići. Kao i da Opštinsko veće formira stručnu komisiju za pripremu projekta zajedno sa firmom "HydroMARK". (opširnije o ovoj tački dnevnog reda uskoro).

Takođe na ovoj sednici je usvojen i predlog Zelene agende opštine Brus iako je bilo diskusije odbornika i vlasti i opozicije da se ovaj dokument vrati na doradu. Zelena agenda opštine Brus je stavljena na glasanje za usvajanje uz obrazloženje da je to veoma važan dokument za razvoj opštine Brus i kao dokument je bitan za sertifikaciju opštine Brus kod NALEDA. (pogledajte kriterijume NALED-a za sertifikaciju gradova i opština - klik).

Usvojen je i predlog Dopune cenovnika usluga JP "RTV Brus" kao i predlog Rešenja iz oblasti izbora i imenovanja.

Kao dopunska tačka Dnevnog reda usvojena je i Odluka o pristupanju izradi plana detaljne regulacije za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na lokaciji Lepenac, opština Brus.

Na kraju su usledila veoma zanimljiva odbornička pitanja i predlozi (uskoro opširnije).

Po mom mišljenju izlaganje i govor odbornika dr Zorana Šljivića o racionalizaciji zdravstvenih službi i radnika u Domu zdravlja u Brusu je trebao da zabrine mnoge odbornike i građane koji su sednicu pratili kraj malih ekrana.

Dr Zoran Šljivić je rekao da će uskoro da se smanji brioj radnika u zubarskoj službi u Domu zdravlja u Brusu, kao i u drugim zdravstvenim službama a zubno-tehničko odeljenje će se najverovatnije "ugasiti" pa će pacijenti i za najmanju intervenciju morati da putuju do Kruševca ili da se  za usluge obrate zubarima u privatnoj praksi. Dr Šljivić je pitao kakva se to poruka šalje stanovništvu pre svega mladima? Gde je tu decentralizacija i ravnomerni razvoj kad se stanovništvo prisiljava da se seli ka većim centrima i gradovima?

Na kraju svog govora upozorenja dr Šljivić je pozvao sve odbornike i građane Brusa kao i drugih opština Rasinskog regiona da se udruže i pokušaju da učine nešto za stanovnike svojih opština kako bi imali pravo na zdravstvenu zaštitu i lakši i dostojanstveniji život.

Predsednik opštine Brus Zoran Obradovoć je rekao da je on, zajedno sa direktorom DZ Brus dr Zoranom Ilićem već reagovao i da su bili zajedno na sastanku u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije i razgovarali kako bi se ti problemi rešili i DZ Brus zadržao radnike i zdravstvene službe koje ima.

 

 

 

 

 

 

N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE