BrusONLINE logo10Brus 13.11.2013. Današnja sednica je počela sa 15-ak minuta zakašnjenja iz tehničkih razloga. 
Odmah na početku sednice za reč se javila odbornica NS Živadinka Čajić i pitala predsednika SO Brus "Zašto nije dobila odgovore na odbornička pitanja sa prošle i pretprošle sednice? (koja su se odnosila na problem parkiranja, asfaltiranja Balkanske ulice kao i uspostavljanja autobuske linije Brus – Kopaonik jer zimska turistička sezona počinje za nepunih mesec dana).

Predsednik SO je odgovorio da su pitanja prosleđena nadležnim službama ali do danas nisu stigli odgovori.
Stigao je jedino odgovor Centra za socijalni rad, neposredno pred početak sedniceu ali skupštinska služba nije uspela da dostavi odgovor odbornicima pa će to učiniti na narednoj sednici.

Sednica je nastavljena polemikom odbornika JS Vidojević Dragana i direktora JKP „Rasina“. Da bi sednica bila usmerena na rad po tačkama Dnevnog reda morao je i predsednik opštine Vidojević Slobodan da se javi za reč i stiša strasti kako bi se nastavio rad sednice..

Potom je šef odborničke grupe Koalicija „Svi za Brus“ dao predlog da se uvrsti u Dnevni  red i izglasavanje nadoknade za rad članova Nadzornih odbora – i to članovima 10.000,00 a predsedniku 12.000,00 dinara mesečno. Ta tačka je izglasana u Dnevni red i usvojena i od danas članovi Nadzornih odbora će primati 10.000,00 dinara a predsednici 12.000,00 dinara mesečno. Pričalo se i da nakdada iznosi i 20.000,00 ali taj predlog je ostavljen za neku narednu sednicu SO.

 

 Nastavak sednice je obeležilo izglasavanje tačaka Dnevnog reda oko „gašenja“ Centra za kulturu i bibliotekarstvo i formiranje dve Nove ustanove – Centar za kulturu Brus i Narodna biblioteka Brus.
Na prošloj 13. sednici smenjen je direktor Centra za kulturu i bibliotekarstvo a imenovani su direktori dve nove ustanove koje nisu postojale u tom trenutku a ni do danas nisu registrovane.
Brus je u jednom periodu imao ustanovu bez direktora  i dva direktora nepostojećih ustanova. To je SO Brus pokušala na ovoj sednici da ispravi, grešku sa prošle sednice, pa su odbornici izglasali formiranje dve ustanove kako bi izabrani direktori (na prošloj sednici) imali gde da rade.  
"Ugasili" su Centar za kulturu i bibliotekarstvo i poništili rešenje o smeni direktora sa prošle sednice , čime su pokušali da isprave nezakonito donete odluke a izgleda upali u još veće greške.
Izgleda da ovde nikom nije jasno šta su glasali i o čemu se radi. Na pitanje „Šta se ovo radi i o čemu se radi?“ - predsednik jednog OO je odgovorio „Ne znam zašta sam glasao! Ni meni nije jasno.“
Sad Brus ima jednu ugašenu kulturnu ustanovu i direktora te ugašene ustanove, usvojene Odluke o formiranju dve nove ustanove i direktore, izglasane na prošloj sednici SO Brus, za ustanove koje tek treba registrovati u APR!!! A pominje se i izbor direktora putem konkursa!?!
Šta to radi opštinski odbor SNS? Ko je kriv za ovakav rad SO Brus?  Da li su odbornici uopšte svesni šta su glasali? Zašto su glasali sigurno znaju.

Izglasani su UO i NO Centra za kulturu i Narodne biblioteke Brus.

Upravni odbor Biblioteke:
Tatjana Gajić – Zlatari
Miroslav Miljaković – Budilovina
Zorica Timotijević – Brus
Dragan Deljanin – Brus
Rosa Pavlović – Brus

Nadzorni odbor Biblioteke:
Mirjana Radivojević – Brus (predsednik)
Bojan Đokić – Brus
Zorica Obradović  - Budilovina

Upravni odbor Centra za kulturu:
Slavko Milićević – Vlajkovci
Milutin Marinković – Brus
Natalija Moskovljević – Miletić – Brus
Momčilo Dačković – Brus
Mirjana Gašić - Brus

Nadzorni odbor Centra za kulturu:
Novica Todorović – Lepenac (predsednik)
Marko Radmanovac – Tršanovci
Zorica Milisavljević – V.Grabovnica

Usvojen je finansijski plan Štaba za Vanredne situacije opštine Brus.

Kada su na redu došle tačke o poreskim stopama i zonama odbornica NS Živadinka Čajić pitala je „Zašto odbornicima nisu dostavljene mape jer po nazivima potesa i ulica mnogi odbornici i ne znaju o kojim površinama se radi i o kojim zonama glasaju?“ I ova tačka je usvojena.

Kad je na red došlo izglasavanje finansijskog plana Mesnih zejednica odbornik Ralić Lazar je pitao na šta je potrošeno 230.000,00 dinara u MZ Zlatari kada Savet nije doneo odluku. Sadašnji predsednik opštine je bio zatečen ovim pitanjem i rekao je da će već sutra zakazati sastanak i videti o čemu se radi. Miki Tamburić, predsednik MZ je odgovorio da je predsednik MZ Zlatari dostavio tri ponude i izabrana je najpovoljnija sa čime je upoznat i prethodni predsednik opštine Obradović.

Na sednici se za reč javio i odbornik NS Mirčeta Miljković  i izneo podatak da je od početka ove godine firmi „FOODLAND“ fakturisano za vodu 7.000.000,00 a samo za prošli mesec 900.000,00 dinara i da su vlasnici fabrike primorani da buše sopstvene bunare a JKP „Rasina“ će ostati ubuduće bez sigurnih prihoda. Predložio je rukovodstvu JKP „Rasina“ da pokuša nekako da reši te probleme korigujući cenu vode u ovom slučaju.
Izglasana je i tačka Dnevnog reda Isključivog prava za radove JKP „Rasina“ a na pitanje odbornika DS Zorana Markovića upućeno predsedniku SO Brus Zoranu Gavriloviću da objasni „Šta je to isključivo pravo?“ dobio je odgovor da to ima u Zakonu i da može da pročita.
Zanimljiva je bila i 28. tačka Dnevnog reda – Davanje saglasnosti na Statut Narodne biblioteke Brus, kada je načelnica opštinske uprave Brus Stadija Obradović rekla da je bilo kratko vreme, od desetak minuta koliko je data pauza, da se pregleda statut ali je uočeno puno grešaka:

 

Ipak Statut je usvojen sa Amandmanom kojim se ispravljaju greške. Šta još treba ispraviti u Statutu ovom prilikom nije rečeno.

Jako zanimljivija tačka, ove sednice SO Brus, bila je i smena predsednika Saveza sportova opštine Brus, Predraga Nikolića i izglasavanje novog predsednika Jeremić Zorana. Za smenu je glasalo 15 odbornika Koalicije jer se pojedini nisu slagali sa ovom odlukom. Ali Koalicioni sporazum je jasan - SPSu pripada mesto predsednika saveza Sportova.
Kako su kružile priče, od strane odbornika, smena je usledila jer Nikolić nije želeo da novčana sredstva usmerava samo prema FK „Kopaonik“ već je pokušavao da i drugi sportski klubovi opštine Brus dobiju deo kako je predviđeno statutom i Zakonom.
Na kraju sednice  odbornička pitanja je postavio odbornik JS Vidojević Dragan:

Možda neko od odbornika pita na sledećoj sednici SO Brus:
„Šta je sa rezultatima rada Anketnog odbora i izveštajima o radu Opštinske uprave i Javnih preduzeća u predhodnom periodu? Da podsetimo u Anketni odbor su izabrani: Vidojević Slobodan(sadašnji predsednik opštine Brus), Predolac Goran (član opštinskog veća i vršioc raznih funkcija) i Jeličić Milutin (predsednik OO NS Brus).

I šta reći na kraju teksta. Najbolje je citirati reči pojedinih odbornika: Tužno. Žalosno. Cirkus...
Ipak zaključajk je: Tražili ste - gledajte, čitajte i trpite do sledećih izbora.
Ili do sledeće sednice SO Brus. Videćemo!
N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE