(Intervju koji je predsednik opštine Brus Zoran Obradović dao za Novosti)

BRUS - 04.01.2013 - Opština Brus je u 2013. godini planirala budžet od oko 780 miliona dinara, koji je za sedam odsto manji nego prethodne godine. To je, kaže u razgovoru za "Novosti" predsednik opštine Zoran Obradović, bila nužnost.

Aktuelna vlast koja vodi ovu devastiranu opštinu zatekla je pre pola godine dugove od oko 500 miliona dinara, a 120 miliona je već vraćeno.

- Dnevno imamo na raspolaganju oko milion dinara, a potrebno nam je oko 10 miliona - predočava Obradović.

- Odluka da se od 1. oktobra ukinu lokalne takse koštala nas je mnogo. Ranije smo samo od "Skijališta Srbije" na godišnjem nivou dobijali 15,2 miliona dinara, a od "Srbija šuma" 8,3 miliona dinara. Zato smo morali da skrešemo budžet.

Među prioritetima je poljoprivreda u koju će uložiti 9,5 miliona dinara, ali i turizam, sport, kultura. Obradović je optimista. Kaže da je rešenje za ovo opustošeno mesto razvoj turizma i poljoprivrede. Trenutno se radi na otkupljivanju zemlje, otvaranju informativnog centra, razvoju stočarstva, gradi se prva mini hidrocentrala.

- Samo Brzeće ima 5.000 ležajeva, nadam se da ćemo za sezonu 2014. imati gotovu tu čuvenu gondolu do Kopaonika, koja će omogućiti da se razvije ugostiteljstvo i turistička ponuda i na teritoriji naše opštine - objašnjava Obradović.

Opština ima 17.000 meštana, što je za 3.000 manje nego na pretprošlom popisu, iz 2002. godine. Dve trećine žitelja bavi se poljoprivredom, ima makar pet do 10 ari malina i kupina. To je daleko od dovoljnog. Čak 2.500 ljudi nema posao. Ostatak radno sposobnih uglavnom radi u javnom sektoru ili kod privatnika: kompanija "Pompea" (520 radnika), "Fudlend" (80 radnika), "Vino Župa" (oko 50 radnika), BVC .

RUDNIK ANTIMONA - RUDNIK antimona "Rajićeva gora" koji je radio u drugoj polovini prošlog veka u sastavu "Zajače" kod Loznice, ugašen je jer nije bio rentabilan - navodi Zoran Obradović. - Cena rude po toni tada je iznosila 2.000 dolara, a danas - 13.000 dolara. Zahvaljujući novoj tehnologiji i ograničenim količinama antimona u svetu, sva je prilika da će doći do realizacije projekta sa kapitalom iz Srbije i Japana. Tu je šansa za mlade stručnjake i rudare.

- Zaposlićemo više stručnjaka u našoj posebnoj službi za projektovanje i u okviru projekata turizma - iznosi naš sagovornik. - U planu je izgradnja savremenog lovišta na 2.500 hektara kod Srebrnca. Tu bi posao objektivno moglo da nađe oko 100 radnika (fizikalci, šumarski inženjeri, turizmolozi). Već smo osnovali Udruženje "Šljivača" koje bi trebalo da pokrene ovu priču. Dubioza je bila velika, jer se godinama nije radilo.

izvor:novosti.rs, S.Babović

 

 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE