BrusONLINE logo10Brus 01.05.2014. U sredu, 30. aprila 2014. održana je 17. sednica SO Brus koja je počela sa više od 30 minuta zakašnjenja. Sednica je započela rad sa 25 prisutnih odbornika.

Kao i što smo pretpostavili ovu sednicu SO Brus su obeležile dve tačke Dnevnog reda - Izbor direktora JP Direkcija i predlog usvajanja Etičkog kodeksa ponašanja lokalnih funkcionera.

Prvu polemiku donela je tačka Dnevnog reda u okviru koje je trebalo da se doda da u Statutu Opštine Brus postoji mogućnost izbora VD Načelnika opštinske uprave. Sekretar SO je bio izričit da odbornici SO ne treba da glasaju da u Statutu Opštine Brus stoji da se  bira VD NAČELNIK OPŠTINSKE UPRAVE, iz reda zaposlenih, na period do šest meseci. Iako su po ovoj tački Dnevnog reda diskutovali i predesdnik opštine Brus, Slobodan Vidojević, i bivši načelnik opštinske uprave opštine Brus Goran Despotović ovaj predlog odbornici nisu usvojili.
Usvojen je rebalans budžeta Opštine Brus zbog renoviranja Srednje škole u Brusu.
Porodica Vukojičić iz D. Levića, koja ima petoro dece, osobođena je plaćanja opštinskih i drugih taksi kako bi im se pomoglo da izgrade kuću koja je donacija fondacije BLIC "Srce za decu".
O porodici Vukojičić poledajte OVDE (klik)

Veoma interesantna tačka Dnevnog reda 17. sednice SO Brus bio je izbor direktora JP Direkcija opštine Brus. Iako je bio raspisan konkurs za izbor direktora i prošla tri kandidata sa istim brojem bodova odbornici su kao i na prošlom glasanju, pre sedam meseci, za direktora izabrali četvrtog kandidata kojeg je ovaj put predložila odbornička grupa SNS.
Evo kako je tekao ovaj proces: Prvo je smenjen sadašnji direktor Direkcije, a zatim se glasalo poverenje za jednog od tri kandidata za budućeg direktora. Prilikom glasanja sva tri kandidata su dobila po tri glasa i nisu izabrani. Šta sad? Predsednik SO Brus Zoran Gavrilović je pitao prisutne odbornike "Ima li ko predlog za direktora JP Direkcija?" Javio se šef odborničke grupe SNS i dao predlog koji je stavljen na glasanje. Predlog je usvojen sa 24 glas ZA i izabran je direktor kog su isti odbornici smenili pre nešto više od šest meseci, Goran Milovanović. Iako su svi bili presrećni na pitanje jednog odbornika imaju li pisanu izjavu kandidata da pristaje da bude direktor, predsednik SO i još neki su bili zatečeni - nije bilo izjave. Da bi sve bilo po zakonu novi direktor je pozvan telefonom da što pre dođe i napiše izjavu. Za to vreme, dok se čekao novi direktor, sednica je bila u prekidu jer je većina odbornika izašla iz sale.
Nećemo da komentarišemo način izbora direktora JP Direkcija jer se znalo, nezvanično, veče pre sednice ko će biti "novi-stari" direktor JP Direkcija ali pitanje je "Zašto se raspisuju konkursi za izbor direktora? Zašto se ljudi trude da konkurišu ako to nema svrhe jer odbornici biraju, a ne Komisija?"

Zatim je predsednik opštine Brus, Slobodan Vidojević, izneo odbornicima i javnosti  izveštaj o štetama od poplava kao i njihovom saniranju. Zanimljivo je da se razmišlja, odnosno da je jedan od predloga, da se na brani kod Gradskog jezera (Agro-eksport) javno privatnim partnerstvom izgradi MHE, kako bi se sprečile poplave,izjavio je predsednik opštine Brus.

Odbornici su izglasali da od danas predsednik SO Brus može angažovati lica za prikupljanje podataka na teritoriji opštine Brus a za potrebe SO Brus, po osnovu Ugovora o delu i biće plaćana mesečno, 25.000 dinara  neto, novcem iz budžeta opštine Brus.

Najinteresantnija tačka Dnevnog reda bila je Usvajanje Etičkog kodeksa ponašanja lokalnih funkcionera. Iako je sekretar SO M. Virijević obrazložio odbornicima ovaj predlog, ipak nije izglasan. ZA je glasalo 7 odbornika, a svi ostali su bili uzdržani.
Ovo ne zaslužuje bilo kakav komentar samo možemo pitati "Da li opštinski funkcioneri rade po zakonu?" (jer je prva stavka u Etičkom kodeksu (koji nije usvojen) da se funkcioneri obavezuju da će obavljati svoje funkcije po zakonu...)
Odbornici bi trebalo da daju odgovor i na pitanje "Da li obavljaju svoje funkcije savesno pošteno i nepristrasno... Da li obavljaju svoje funkcije u javnom ili ličnom, privatnom, grupnom i stranačkom interesu...?

Odgovor na pitanje: "Da li odbornici (ne)rade po zakonu?" možda su dali sami odbornici na 17. sednici SO Brus.

Pogledajte tekst Izjave Etičkog kodeksa koji nije usvojen:

SOBrus17 KodeksIzjava

Završena je još jedna sednica SO Brus. Nastavak uskoro...

Fotografije sa sednice pogledajte OVDE
N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE