28.09.2012. -Brus je po drugi put za desetak dana osvanuo oblepljen plakatima na kojima je neko napisao pretpostavke i "kafanske" informacije.

Proziva se lokalna vlast odnosno novoimenovani funkcioneri lokalne samouprave u Brusu.

Prozivaju se za plate, zapošljavanje, ponašanje za vreme i posle radnog vremena…
Ovo lepljenje plakata je način da se skrene pažnja lokalnom stanovništvu, uglavnom iz užeg dela grada – ul. Kralja Petra I, na neke neproverene i nezvanične informacije.

Možda, i sigurno ima propusta u radu ove vlasti. Ali kritika se ne iznosi na ovaj način.
Postoji za to mesto – skupštinska sala. Kada je sednica Skupštine Opštine – postavljaju se pitanja, bori se …
To radi opozicija.

Danas je 28.septembar Međunarodni dan prava javnosti da zna.

Ovaj dan proglašen je 28. septembra 2002. godine u Sofiji, u Bugarskoj. U velikom broju zemalja organizuje se obeležavanje ovog dana, sa ciljem da se podstaknu svi organi javnih vlasti da poboljšaju transparentnost svog rada i saradnju sa građanima. Ovaj dan je ujedno i prilika da se ohrabre građani da ostvaruju svoje pravo na slobodan pristup informacijama. U Republici Srbiji ovaj Dan se obeležava od 2005. godine. Tog dana dodeljuju se priznanja onim organima koji služe za primer dobre prakse u ostvarivanju prava na pristup informacijama.

Opozicija je tu da usmerava vlast da ne skrene sa “puta”. Samo efikasna opozicija stvara efikasnu vlast, a rezultat je razvijen i jak Brus.

Gledajući sednice SO Brus i plakate zaključujem da nemamo opoziciju. A kad nema opozicije nema ni efikasne vlasti. A nema ni razvoja Brusa.

Šta treba raditi?

Vlast treba da se otvori prema svojim građanima. Da pravovremeno daje informacije i izveštava o svom radu.

Da obaveštava građane putem štampanih i elektronskih medija (novine, televizija, radio, internet …)

Opozicija treba da je prisutna na svakom zasedanju SO Brus, postavlja pitanja, ulaže prigovore i bori se za svoje građane.

Brus je došao dotle da svaka politička partija i koalicija ima “svoj” lokal. Ako, ne daj Bože,  neko sedne u pogrešan lokal odmah je “označen”. Više ne sme da se sedne i priča opušteno, samo neki grč… Da li će neko nekog videti da je tu i tu sedeo, pričao sa tim i tim,  javio se tom i tom.

A Brus tone.

Opametimo se. Svakog dana, svake godine nas je sve manje i manje.

"Gase se" sela, nestaje opština, nestaće i Brus.

Trebamo da sednemo i da se dogovorimo. Da saslušamo jedni druge. Da pomognemo jedni drugima. Da se složimo i saberemo. Da živimo i preživimo.

I vlast i opozicija moraju da shvate da su ovde zbog naroda a ne narod zbog njih.

N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE