sport symbols CU
Skupština Srbije usvojila je Zakon o sportu koji će omogućiti da sport ne bude privilegija pojedinaca i bogatih, već da bude dostupan svim građanima i da svi građani imaju apsolutno pravo na to. Ubuduće će ugovori između sportista i klubova morati da budu overeni, a u slučaju maloletnih sportista i odobreni od strane oba roditelja.


Zdravstvena zaštita dece od šest do 14 godina biće obuhvaćena obaveznim zdravstvenim osiguranjem i biće besplatna kada se sprovodi u zdravstvenim ustanovama i zavodima.

Neophodno je da ugovor sadrži prava i obaveze, kako jednog, tako i drugog činioca i da je vremenski ograničen na maksimum dve godine, a da može da se obnavlja i da je jasno stavljena svota novca za koju taj zastupnik zastupa sportistu, objasnio je Udovičić tokom skupštinske rasprave.

Sportske organizacije biće dužne da osiguraju sportiste od nesrećenog slučaja za vreme obavljanjna sportske aktivnosti, a osigurana suma ne može biti niža od 10.000 evra za slučaj smrti sportiste, sporstskog stručnjaka, 20.000 evra u slučaju trajnog gubitka opšte radne sposobnosti ili 5.000 evra u slučaju privremene sprečenosti.

Zakonom je prvi put regulisana upotreba ličnih podataka sportista, uvodi se jedinstven vizuelni identitet reprezentacija, veća odgovornost članova rukovodećih organa, ali i nove obaveze, u smislu prijave sukoba interesa, čuvanja poslovne tajne.

Zadržava se programsko finansiranje sporta u Srbiji, jedinice lokalne samouprave moraće da donesu pravilnik o finansiranju, a sredstva neće moći da se dele bez transparentnih i jasnih pravila.

Uvodi se ograničenje da nijedna organizacija u sportu kako na republičkom tako i na pokrajinskom i lokalnom nivou ne može da dobije više od 20 odsto budžeta opredeljenog za sport.

Želja je da se više funkcije u sportu i članstvo u organima ne tretiraju samo kao beneficije, a uvodi se i princip jedan čovek – jedna funkcija.

U zakonu se kaže i da će se privatizacija imovine i kapitala u društvenoj, odnosno javnoj svojini u organizacijama u oblasti sporta urediti posebnim zakonom. 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE