Manifestacija kojom atletičari obeležavaju Dan Beograda, ove godine imala je posebno emotivnu notu – u trci juniora pobedio je Nikola Raičević. Znate li ko je Nikola Raičević?

ATLETIKARaicevic Nikola 43

Mladi član Partizana je sin legendarnog Gorana Raičevića, koji je četiri puta u seniorskoj konkurenciji prvi prošao kroz cilj na Terazijama. Poginuo je kao rezervista Vojske Jugoslavije braneći Kosovo i Metohiju.

– Koliko sam se lepo osećao dok sam se približavao cilju, još su me više opteretile emocije – opisuje te trenutke Nikola Raičević.

Treneru Mirjani Stojanović u radu pomaže i majka talentovanog momka, Jelena Raičević, nekadašnja reprezentativka na dugim distancama.

– Ono što su mi priredili Katarina i on tih dana, jedva sam izdržala – priseća se Jelena teško zadržavajući suze.

Katarina je Nikolina sestra bliznakinja, izuzetno perspektivna odbojkašica, koja sada studira na LSU univerzitetu u Luizijani (SAD).

– Na svoj profil na fejsbuku stavila je sliku očevog spomenika iznad Partizanovog stadiona. Napisala je na engleskom da je to mesto gde ode kada joj je najteže i da će nastaviti tamo gde je njen tata stao. Sutradan je Nikola pobedio, kao Goran nekada…

 ATLETIKAIMG 2958

Nikola je sjajan student – na Mašinskom fakultetu u Beogradu ređa 10–tke na prvim ispitima i kolokvijumima (Goran je diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu u glavnom gradu i bio jedan od najboljih domaćina među atletičarima). Potpuno podseća na oca. Visok je 1,90 m, tanan (60 kg), istog položaja tela dok trči.

Baš zbog građe namučio se prošle subote na Krosu Beograda po brdovitoj stazi u Zvezdarskoj šumi, ali ne zbog rivala, kojima se odvojio odmah na početku, već što uvek od sebe zahteva maksimum (u Sportskoj gimnaziji bio je Vukovac).

– Psihički mi je bilo teško i važno je da sam to izdržao – konstatovao je Nikola. – Ubrzavao sam na uzbrdicama.

Počeo je kasnije da trenira atletiku, tek prošle godine, dotle je bio u odbojci. Međutim i 18 godina je rano jer je Goran tek posle odsluženja vojnog roka počeo druženje s kraljicom sportova. Po svemu je očigledno da Nikola Raičević stasava u asa kakav je bio i njegov otac, legendarni Goran.

LJUDINA ZA PRIMER

 ATLETIKAgoran raicevic

Goran Raičević je sa šest pobeda rekorder po broju seniorskih pobeda na Krosu „Politike”. Bio je pet puta najbolji na krosevima Balkana.

Božja je volja bila da se ne rodi 26. jula 1963. kako je trebalo, već mesec dana pre roka. Svet je ugledao uoči Vidovdana u Kruševcu, prestonici Kneza Lazara.

To kao da je obeležilo njegov život, jer kada je NATO napao Jugoslaviju, nije pristao da ne ode na front, što je imao pravo kao reprezentativac. Sve vreme je u džepu nosio otpusni list. Poginuo je pogođen metkom šiptarskog separatiste iz tzv. OVK na Medveđi 6. maja 1999. Sahranjen je u Strojincima kraj Brusa, selu u kome su mu živeli roditelji i gde je odrastao.
Opština ne dozvoljava da ova ljudina za primer naraštajima, bude zaboravljena, pa svake godine organizuje memorijalnu trku "Goran Raičević".

izvor:zurnal.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE