PSD031015 6
Planinari PSD „Srebrnac“ iz Brusa nakon uspešno izvedenog Pohoda Preobraženja u okolini Brusa, planiraju da u narednom periodu urede i markiraju stazu Iričići - Treska, za koju mnogi misle da bi mogla biti najlepša naša planinarska tura.

Konkretno, za 03. oktobar je bilo planirano da se nastavi s radom, koji je već započet prošle godine, ali se desilo da se pozivu odazvalo više dece nego odraslih i plan je morao da se promeni.
PSD031015 8 PSD031015 9
Još jedan razlog je što se pojavila i grupa planinara iz Društva „Jastrebac“ iz Kruševca, koja je promenila svoj plan, i poželela da se sa Brusjanima spusti u Iričiće umesto u Radunje odakle su pošli ka svom cilju.

U nekom budućem javljanju sa ove staze biće i više podataka o njoj, a za sada samo još nekoliko fotografija.
PSD031015 7
Dan je bio idealan za planinarenje, vidici jasni, atmosfera u grupi i više nego dobra. 
PSD031015 3 PSD031015 4
Deca su bila brža i sposobnija od odraslih, odlično su se snalazila na obe kamene glave, mala i velika Treska, pogotovo velikoj koja traži malo više odvažnosti.
PSD031015 91
U podnožju Treske
naišli smo na drvo sa karakterističnim narandžastim plodovima a deca su bila radoznala i želela da saznaju kako se zove. Kako se nisam odmah setio, proverio sam i utvrdio da se radi o jarebiki. U knjigama se navodi da se može koristiti na razne načine, a najbolje tek nakon što pretrpi mraz.
Drugo ime za Tresku je Štavska treska, a izdiže se između Štavske reke (na jugu), Blaževske reke (na zapadu) i Đerekaruše (na severu).

PSD031015 2
Kažu da je „najbolji vidikovac u čitavoj Toplici“, a neke podseća na vrh Međeda na Durmitoru.
PSD031015 5
U okolini mi nemamo ništa slično Treski.

Novak Kovačević


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE