Vazduhoplovni savez Srbije je dodelio nagrade najuspešnijim sportistima vazduhoplovnog sporta u 2018. godini u padobranstvu, paraglajdingu, vazduhoplovnom jedriličarstvu, raketnom i vazduhoplovnom modelarstvu, motornom letenju i balonarstvu, kao i zaslužnim sportskim radnicima i institucijama.

Najviše vazduhoplovno sportsko priznanje, statua «Zlatni orao», za sportistu godine u letačkoj kategoriji, pripada pilotu paraglajdera Vladimiru Bačaninu iz Paraglajding kluba "ER 037" iz Kruševca. Vladimir je prošle godine osvojio titule – državnog prvaka i pobednika lige Srbije u preletu paraglajderom. Član je reprezentacije Srbije, naš najbolje plasirani pilot u disciplini prelet na svetskoj rang listi i zaslužni sportista nacionalnog ranga. Vladimir je jedini pilot iz Srbije koji se plasirao na Super finale Svetskog kupa u paraglajdingu, koje će okupiti 150 najboljih pilota sveta. Na ovo prestižno takmičenje putuje uskoro, u martu mesecu.

U neletačkoj (aeromodelarskoj) grani vazduhoplovnog sporta, sportista godine je Svetozar Gostojić, vazduhoplovni modelar iz Aerokluba "Zrenjanin". Svetozar je postao vicešampion Evrope u 2018. godini, a sa reprezentacijom je ekipno osvojio titulu evropskih prvaka. Takođe je i deo tima koji je aktuelni svetski prvak u vazduhoplovnom modelarstvu u kategoriji F1B. Zaslužni je sportista vrhunskog ranga.

Da podsetimo, 1957. godine, počela je istorija dodele «Zlatnog orla», nagrade za najbolje sportiste vazduhoplovce i jedriličar Božidar Komac je bio prvi dobitnik Zlatnog orla. Inače, on je sa Zvonimirom Rainom, bio predstavnik Srbije koji je postao svetski prvak na Svetskom prvenstvu u vazduhoplovnom jedriličarstvu održanom 1954. godine u Velikoj Britaniji, leteći sa jedrilicom domaće proizvodnje «Košava». Nešto više od 6 decenija kasnije, sportisti Vazduhoplovnog saveza Srbije nastavljaju tradiciju osvajanja medalja na međunarodnoj sceni, te su i prošle 2018. godine osvojili 5 medalja ekipno i 1 medalju pojedinačno i upisali Srbiju na spisak evropskih i svetskih šampiona u vazduhoplovnim sportovima .

Pored najboljih sportista, dodeljena su i priznanja pojedincima i instutucijma koje su doprinele razvoju i napretku vazduhoplovstva. Specijalno priznanje za poseban doprinos vazduhoplovstvu pripalo je Ministru odbrane Republike Srbije, gospodinu Aleksandru Vulinu. Ministarstvo odbrane jedan je od najvažnijih saradnika Vazduhoplovnog saveza Srbije, i sportsko vazduhoplovstvo bez podrške vojnog, kao i civilnog vazduhoplovstva, ne može da funkcioniše na pravi način.

Zlatne plakete su dodeljene Komadantu ratnog vazduhoplovstva i protiv-vazdušne odbrane, general-majoru Dušku Žarkoviću, Srpsko-ruskom humanitarnom centaru iz Niša na čelu sa direktorom centra gospodinom Viktorom Guljevičem, Goranu Stojkoviću iz Aero kluba "Ćuprija", Goranu Panoviću iz Novog Sada i Živi Frencu, legendi vazduhoplovnog jedriličarstva iz Aero kluba "Vaja" iz Beograda.

Dodeljene su i medalje rekorda za postignute državne rekorde u 2018. godini. Goranu Todoroviću Faci, padobrancu sa invaliditetom, dodeljeno je priznanje za rekord od pet skočenih padobranskih skokova u tandemu, sa visine od 6000 metara u jednom danu na aerodromu Bovec u Sloveniji, 9. septembra. Milanu Petkoviću iz Aero kluba "Beograd" dodeljeno je priznanje za čak četiri nova državna rekorda u vazduhoplovnom jedriličarstvu, postignuta 5. i 18. januara 2018. godine u Australiji. Tri rekorda su postignuta u 15metarskoj klasi jedrilica i to su sledeći rekordi:Postignuta brzina u trouglu od 750km – rezultat 92.4 km/čas, Prelet sa unapred zadatim okretnim tačkama – rezultat 751,3 kilometra (što je ujedno i rekord u otvorenoj klasi jedrilica) i postignuta brzina na razdaljini cilj-povratak 500 km – rezultat od 93.99 km na čas. Medalje rekorda je u Milanovo ime preuzeo njegov kum gospodin Ivan Ćurković, bivši fudbaler, bivši predsednik fudbalskog kluba Partizan i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i Crne Gore. Medalje rekorda osvojili su i dvojica vazduhoplovnih modelara – Damjan Mirković iz Aerokluba «Nova Pazova» i Lazar Laćimić iz Aerokluba «Beograd». Oba rekorda su postignuta u klasi F1N (takozvani sobni modeli klizača), s tim što je Damjan postigao rekord u hali klase 1 u Novoj Pazovi 25.marta, a Lazar Laćimić u hali klase 2 u Somboru 4.marta. Rekord Damjana Mirkovića je let modela u trajanju od 42.9 sekundi, a rekord Lazara Laćimića je let modela u trajanju od 46 sekundi.

Najuspešniji sportisti po granama vazduhoplovnog sporta za 2018.godinu su sledeći:

Paraglajding
1. Vladimir Bačanin, Paraglajding klub „Er 037“ Kruševac
2. Goran Đurković, SPK „Berkut“ Vršac
3. Dejan Valek, AK „Novi Sad“

Padobranstvo
1. Miroljub Janićijević, PEVS „Nebeske Vidre“
2. Slobodan Terzić, PK „Delta“ Beograd
3. Igor Žmirić, PK „Delta“ Beograd

ULL
1.Milo Todorović, AK „Ćuprija“
2.Vojislav Đukić, AK „Utva“ Pančevo
3.Vladimir Stojković, AK „Ćuprija“

Vazduhoplovno modelarstvo
Seniori:
1. Svetozar Gostojić, AK „Zrenjanin“
2. Bojan Gostojić, AK „Zrenjanin“
3. Damjan Mirković, AK „Nova Pazova“
Juniori:
1. Vidak Veselinović, AK „Trstenik“
2. Andrej Nastasić, AK „Sombor“
3. Nikola Macura, VMK „Subotica“

Raketno modelarstvo
Seniori:
1. Miodrag Čipčić, AK „Kikinda“
2. Dejan Žak, AK „Živica Mitrović“ Bela Crkva
3. Ileš Ferenc, AK „Ada“
Juniori:
1. Kristina Čipčić, AK „Kikinda“
2. Mladen Bunčić, AK „Nova Pazova“
3. Srđan Radašin, AK „Ada“

Opšta avijacija
1. Aleksandar Godić, AK „Naša krila“ Paraćin
2. Tomislav Šaletić, AK „Naša krila“ Paraćin
3. Vladimir Spasić, AK „Smederevo“

Vazduhoplovno jedriličarstvo
1. Zoran Frenc, AK „Vaja“ Beograd
2. Branko Blagojević, AK „Mihajlo Petrović“ Kraljevo
3. Milan Petković, AK „Beograd“


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.