Nakon majske pauze zbog loših vremenskih uslova, takmičari Vazduhoplovnog saveza Srbije su ponovo na terenu.

VSS jedrilice06193

Ovog vikenda, u subotu 8. juna, održaće se dva takmičenja – jedno u vazduhoplovnom jedriličarstvu i drugo u modelarstvu. Smederevska Palanka i Aeroklub „Jasenica“ će na sportskom aerodromu Rudine biti domaćini 3. Blanik kupa u vazduhoplovnom jedriličarstvu, dok će Pančevo i Aeroklub „Utva“ biti domaćini Državnog prvenstva u RC modelarstvu (radio kontrolisane jedrilice na elektro pogon).

VSS jedrilice06192

Vazduhoplovni jedriličari će se takmičiti u preciznom sletanju i okupiće se oko 25 pilota iz Srbije, Makedonije, BiH i Republike Srpske. Takmičenje počinje u 12 časova i letovi su planirani do kasnih popodnevnih časova. Organizator je Aeroklub „Jasenica“ iz Smederevske Palanke, klub osnovan daleke 1933. godine.

VSS RCmodelarstvo06194

Sa druge strane, na samo 15ak kilometara od Beograda, na sportskom aerodromu Utva u Pančevu i u organizaciji istoimenog kluba, održaće se Državno prvenstvo u RC modelarstvu. Nakon što je prošle godine na istom mestu održano revijalno takmičenje, ova disciplina je ponovo pod okriljem Vazduhoplovnog saveza Srbije.
Takmičarski turnusi počinju u jutarnjim časovima i planirana su četiri turnusa za juniore i seniore do popodnevnih časova.
Za razliku od slobodnoletećih modelarskih kategorija, kod RC kategorija neprekidno je prisutan direktni kontakt između modelara i modela, putem daljinskih komandi, u svim fazama leta. Neophodno je da modelar zna da upravalja sa modelom od poletanja do sletanja, nastojeći da maksimalno dobro ispunjava takmičarske zadatke.
Boduje se trajanje leta u okviru maksimuma od šest minuta, kao i blizina modela cilju nakon sletanja i zaustavljanja.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.