NajavaIPABg2015
IPA padobranski kup održaće se predstojećeg vikenda (13-15.11) na aerodromu Lisičiji Jarak u Beogradu. Na takmičenju će učestvovati blizu 50 padobranaca iz cele Srbije. Oni će u dva takmičarska dana pokušati da izvedu što veći broj skokova na cilj i ostvare što bolje rezultate.

"Ovo takmičenje je drugi deo projekta iz IPA Adriatik programa EU, pod nazivom CAN (Prekogranično vazduhoplovno povezivanje). U okviru ovog projekta, upravo smo završili nabavku aviona i vozila za službu potrage i spasavanja, organizaciju takmičenja u paraglajdingu u Vršcu, a u toku je ograđivanje sportskog aerodroma Lisičiji Jarak. Uz ove investicije, trudimo se i da što je više moguće, pomognemo razvijanje sportskog vazduhoplovstva u Srbiji, upravo kroz realizaciju ovakvih takmičenja" - izjavio je Željko Ovuka, generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije.

Pored izvođenja padobranskih skokova, planirano je i izvođenje vežbe traganja i spasavanja povređenih lica, kao i demonstracija načina izviđanja ultralakom letilicom u slučaju vanrednih situacija kao što su poplave, požari i zemljotresi. Tokom vežbe će biti demonstirana i mogućnost učešća padobranaca u sklopu službe za potragu i spasavanje, donosno njihovo sletanje iz aviona na mesto nesreće i pružanje pomoći na licu mesta. Biće demonstrirano i iskakanje pripadnika Gorske službe spasavanja u tandem padobranu koji će pružiti prvu pomoć do dolaska ostatka ekipe.

Organizator ovog takmičenja je Vazduhoplovni savez Srbije uz podršku Ministarstva omladine i sporta, a kompletno takmičenje, smeštaj takmičara i resursi za vežbu, finansirani su iz pretpristupnih fondova EU. 

Fotografije pogledajte OVDE(klik)


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE