Zahvaljujući i akciji podele vaučera, Srbija je protekle godine imala više od milion stranih i više od 1,2 miliona domaćih turista. Ove godine očekuje se podela 46.000 vaučera i puni efekat te akcije, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

"Podela vaučera nastavlja se i ove godine, sutra ćemo objaviti spisak ugostiteljskih objekata koji su zainteresovani da se akciji pridruže, do sada je 229 ugostiteljskih objekata i hotela prijavljeno za korišćenje vaučera, s tim što će taj spisak biti otvoren cele godine", rekao je Ljajić za RTS.

Kako je naveo, za tri ipo meseca 2015, podeljeno je 14.000 vaučera, koji su ostvarili 118.000 noćenja, odnosno 8,3 noćenja po korisniku vaučera.

Ljajić ove godine očekuje podelu oko 46.000 vaučera, a naglašava da po prvi put posle sedam godina, sada postoji rast broja domaćih turista, a ministar očekuje da se taj trend nastavi i kaže da takođe postoji rast broja inostranih turista od oko 11 odsto.

"Više od milion stranih turista, više od 1,2 miliona domaćih i ja se nadam da će ovo biti više nego uspešna turistička godina, zahvaljujući dobrim delom i akciji podele vaučera, koju su svi ismevali na početku. Ja verujem da će ona tek ove godine dati svoj puni efekat", rekao je Ljajić.Govoreći o digitalizaciji, Ljajić je istakao da je do sada pokriveno 97,8 odsto Srbije, a da se po međunarodnim standardima društvo smatra digitalizovanim, kada je pokriveno 95 odsto stanovništva digitalnim signalom.

"Mi smo pokrili nekih 2,8 odsto više od toga i nastavljamo sa preostalih 2,2 odsto, iako je nemoguće da baš svaka kuća bude pokrivena digitalnim signalom. Naš cilj jeste da pokrijemo što je moguće više i čak posle završetka procesa digitalizacije, postavili smo dodatnih 16 digitalnih emisionih stanica", rekao je Ljajić.

Dodao je da je poslednja digitalna emisiona stanica postavljena pre Nove godine na Goliji, koja će pokrivati 30.000 stanovnika Pešterske visoravni, koji će moći da primaju digitalni signal.

"Digitalizacija je s jedne strane bila odlična investicija za Srbiju, jer smo zaradili više od 100 miliona evra, a s druge strane, građani će imati bolju sliku, zvuk i mogu da prate prosečno 15 kanala potpuno besplatno", rekao je Ljajić.

izvor:izvor:b92 foto:Tanjug


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE