JadrankaJoksimovic 101220SrbijaGovRs

Beograd,11.12.2020. Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović prisustvovala je jučerašnjem potpisivanju Memoranduma o razumevanju za rekonstrukciju tvrđave Fetislam u Kladovu između predstavnika te opštine i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Joksimović je nakon potpisivanja Memoranduma, kojim je ozvaničen početak rekonstrukcije Kladovske tvrđave na onlajn sastanku, rekla da je rekonstrukcija tvrđave i lokaliteta u ovom delu Srbije veoma važna i da ona predstavlja deo evropskog kulturnog nasleđa, ne samo nacionalnog.

Ona je istakla da je turizam najpogođenija grana usled pandemije, ne samo u Srbiji već svuda u svetu, i da je neophodno dugoročno promišljeno i strateški dalekosežno investiranje u održivi turizam i turistički potencijal naše zemlje.

Ministarka je navela da, kao nacionalni IPA kordinator, u dogovoru sa drugim ministarstvima određuje prioritete u vezi sa tim šta donosi ekonomski rast i daje dodatu vrednost, naročito kada su u pitanju projekti kojima se unapređuje i podiže lokalni, ali i održivi razvoj.

Ona je podsetila na to da je pre dve godine dogovoren projekat iz IPA sredstava, koji finansiraju Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi GIZ.

U okviru prve komponente uspeli smo da započnemo pripremu za infrastrukturne radove za rekonstrukciju tvrđave Fetislam u Kladovu, zatim sledi izgradnja Vizitorskog centra u Feliks Romulijani i razvoj lokaliteta Rajačkih pimnica i jedan projekat koji je vezan za uvođenje grejanja u Narodnom pozorištu, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, u okviru druge komponente, koja će biti podržana dodatnim sredstvima od sedam miliona evra (IPA sredstva za 2020) biće  predviđena podrška održivom turizmu.

Ona će podrazumevati, pre svega, ulaganje u transfer znanja i obučavanje turističkih radnika, razvojnih agencija i svih koji su uključeni u unapređenje turističke ponude, a što će omogućiti i očuvanje radnih mesta i otvaranje novih, u nadi da će naredna godina doneti pomake, dodala je Joksimović.

Ministarka je naglasila da će u sklopu oporavka turističke industrije posle pandemije biti podržana i obuka ugostitelja u sklopu Čiste i bezbedne kampanje, kao i nabavka opreme i materijala za dezinfekciju.

Na ovom virtuelnom događaju obratili su se i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, kao i potpisnici Memoranduma- vođa tima #EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam i predstavnik GIZ-a Aleksander Bec i gradonačelnik Kladova Saša Nikolić.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.