DejanL 031116

Dejan Lukić iz Botunje završio je Srednju školu u Brusu - smer kuvar i započeo karijeru profesionalnog kuvara. Relativno brzo postao je šef kuhinje Hotela MujEn Lux na Kopaoniku i to zahvaljujući svom radu i znanju. Svoju ljubav prema kulinarstvu otkrio je još kao dečak, a posle završene srednje škole praksu je sticao u restoranima poznatih hotela.

Šta Vas je privuklo da postanete profesionalni kuvar?
Kao mali često sam išao na slavlja i bilo mi je interesantno da saznam kako se priprema hrana za tako veliki broj ljudi, naročito u velikim restoranima i hotelima, kao i kako se serviraju i dekorišu jela. Iz radoznalosti sam sa nekih 12-13 godina počeo da se igram kuvara i pokušavao da skuvam nešto. Prvo jelo koje sam tada samostalno skuvao bio je gulaš koji sam presolio i takoreći nije mogao da se jede. To me nije obeshrabrilo već sam nastavio da kuvam, da bih 2003. godine upisao Srednju školu u Brusu – smer kuvar koju sam završio 2006. godine.

DejanL 121216 001

Škola je sigurno doprinela da na pravi način otkrijete svet kulinarstva?
Tokom školovanja sam shvatio da se niko nije rodio kao kuvar, naročito ne kao dobar kuvar. Kuvanje je delimično nauka, a uspeh zavisi najviše od želje za radom i koliko volimo to što radimo. Znao sam da radim i po ceo dan kako bih što više naučio. Imao sam želju da radim i učim ono što volim. Vremenom sam stekao iskustvo, učio prvenstveno na svojim greškama i tokom rada shvatio da je u ovom poslu najbitnija organizcija rada. 

Kojim putem je išla Vaša karijera kuvara i gde ste sticali svoje iskustvo?
Po završetku srednje škole počeo sam da radim u bivšem Genexu, a potom u hotelu "Đerdap" u Kladovu, gde sam sa svoje 22 godine postao zamenik šefa kuhinje. Posle rada u hotelu "Đerdap" vratio sam se u Hotel "Grand" na Kopaoniku, gde sam radio naredne 3 godine, a zatim prešao u Hotel MujEn Lux gde sam sada šef kuhinje.

DejanL 121216 008

Kako je biti šef kuhinje? Koje su obaveze?
Šef kuhinje je i kuvar i organizator posla. Kao šef kuhinje moram paziti i da cela ekipa radi kako treba. Svako mora da zna da uradi svoj deo posla i sve mora da funkcioniše besprekorno jer se uglavnom priprema veliki broj obroka. Pazim i da ima robe, da bude odličnog kvaliteta... Ne sme biti greške jer se hrana u Hotelu MujEn Lux priprema po Halal standardu.  

DejanL 121216 003

Kako izgleda jedan radni dan šefa kuhinje?
Ustajem rano, naročito kada za goste pripremamo „Švedski sto“. Dva radnika dolaze na posao pre mene kako bi pripremili šta treba, a ja kasnije prekontrolišem i dopunim ako su nešto propustili. Zatim napišem meni za večeru i krenem sa organizacijom rada. Raspodelim kuvare ko šta sprema i vodim računa o trebovanju robe, dobavljačima i organizaciji radnika. Ponekad kad su velike gužve moram podići moral, a kad je najveća gužva šef kuhinje najviše radi i daje primer ostalim radnicima kako treba da se radi. Moj tim je mlad, ja sam najstariji među njima, tako da svi dišemo istim plućima. Ja pričam, a ostali slušaju, rade i uče. Što je najvažnije uvek stojim iza svakog svog dobrog radnika jer ne postoji dobar šef kuhinje iza koga ne stoji i dobar tim.

Kako provodite slobodno vreme tokom sezone?
Slobodnog vremena baš i nemam. Živim u hotelu, a radno vreme zavisi od toga koliko ima gostiju i koji su njihovi zahtevi. Posle završenog posla volim da se družim sa ekipom i da odem do nekog kafea ili restorana da se malo opustim, a povremeno koristim i Spa u hotelu.

DejanL 121216 004

Šta Vam predstavlja najveće zadovoljstvo u poslu?
Najviše volim kada je u restoranu veliki broj gostiju i svi očekuju da hrana bude odlična. Tada jela prezentiramo kao festival hrane i to zadovoljstvo gostiju se prenosi i na mene. Daje mi podstrek za još boljim i uspešnijim radom.

DejanL 121216 002

Nedavno ste snimali i TV emisije. Kako se šef kuhinje osećao pred kamerom?
Nije lako pred kamerom naročito prilikom snimanja prvih emisija. Kamera i mikrofon su non-stop oko mene i postojala je neka trema, hoću li uraditi sve kako treba, da ne zaboravim nešto reći... Iz emisije u emisiju je bilo sve bolje.

Da li ste učestvovali na internacionalnim kulinarskim takmičenjima?
Nisam ali želja mi je da učestvujem na pravim kulinarskim takmičenjima, na kojima bih mogao da pokažem svoje znanje. Za to je potrebno odvojiti dosta finansijskih sredstava kao i vremena ali nadam se da ću uskoro uspeti  da ispunim tu želju kako bih se oprobao u veštinama i znanju kuvanja sa najboljim kuvarima ali i da naučim nešto novo.

DejanL 121216 005

Imate li neku poruku za mlade koji bi voleli da postanu kuvari?
Budućim kuvarima bih preporučio ovo zanimanje ali moraju voleti ono što rade. Da bi postali šefovi kuhinje preporučujem samo rad jer će tako steći znanje s kojim će samo napredovati. Bitno je da vole ono što rade.  
N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.

Turizam:

Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE