U nedelju 25. juna 2017. godine održan je IX Međunarodni Vidovdanski sabor zdravice i besede podno manastira Stare Pavlice u izletištu Izvorak.

Izvorak2017 8

Ovogodišnja manifestacija otpočela je Svetom Liturgijom u Hramu Vavedenja Presvete Bogorodice - manastiru Nova Pavlica, koju je služio jerej Danilo Petrović, uz pratnju pojaca iz Supnja: Vukosava Pavićevića i Nikole Mihajlovića.

Izvorak2017 2

Na Svetoj Liturgiji prisustvovao je veliki broj vernika, koji su se u nastavku pričestili.

Izvorak2017 3

Za sve goste i učesnike, Nikola Mihajlović je u porti manastira Nova Pavlica, a potom i u porti Stare Pavlice održao istorijski čas, upoznajući pritom drage goste sa istorijskim činjenicima koje govore o rođenju države Raške.

Izvorak2017 5

Manifestaciji je prisustvovala i zvanična delegacija iz Ruskog doma iz Beograda. U ime Ruskog doma prisutnima se obratila gđica Ana G. koja se zahvalila na pozivu i pritom je uručila organizatoru gdinu Nikoli Mihajloviću prigodan poklon.

Programski deo manifestacije otvorili su zdravičari Dragan Nićiforović, član KUD Brvenica, i Vukoje Utvić iz Zubinog Potoka.

Besednički deo otvorio je Miroslav Vujanić iz Pranjana, a iove godine centralno mesto je imala brojna delegacija Društva srpskih domaćina koju je predvodila pesnikinja iz Pranjana, Ljiljana Bralović. Prisutnima su se osim nje obratili: pesnik Dragomir Vasić, dečja pesnikinja Živanka Vasić, kao i deca koja su se istakla u pevanju kosovskih pesama: Milica i Lenka Vujanić i Jana Stolica. Najmlađi učesnik među pesnicima bio je učenik šestog razreda Đorđe Vujanić.

Izvorak2017 4

U dramskom delu predstavilo se amatersko pozorište „Refleksija“ sa delom iz predstave „Zaveštanje“ koju su izveli glumci Nikola Premović, Lazar Popović, Bogdan Kovačević, Marija Pantović i Milena Vidosavljević, u režiji prof. Tijane Lazović.

Po prvi put učešće na Vidovdanskom saboru imali su prof. dr Zoran Nedeljković, profesor Filozofskog fakulteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, pesnik inž. Dragomir Zečević iz Raške koji su na svojstven način predstavili svoj stvaralački opus i svoje veoma jedinstveno i vredno književno stvaralaštvo.

Izvorak2017 9a

Vidovdansku besedu u čast 800 godišnjice krunisanja Stefana Prvovenčanog, imao je Nikola Mihajlović, a velika zahvalnost za dugogodišnje učestvovanje duguje se i pesnicima koji su i ove godine učestvovali: Rada Nićiforović iz Novog Pazara – Rasa, Staniša Kruševac sa Semeteškog jezera podno Kopaonika, kao i Rašo Vujović iz Brvenika.

Svoje učešće, kroz besedu Dragana Nićiforovića, imali su borci sa Košara koji svoj rad i misiju nastavljaju u okvirima Humanitarne organizacije „Branioci otadžbine“ sa sedištem u Čačku.

Svesrpski otadžbinski sabor je predstavio pukovnik Stevan Đurović, osvrćući se na viziju, aktivnosti i ulogu koju udruženje ima na očuvanju tradicionalnih vrednosti.

Pozdravnu reč uputio je i predsednik KUD – a iz Štavlja i predsednik Društva srpsko – ruskog- beloruskog prijateljstva iz Štavlja, gdin Miljojko Jelić, a kasnije i pesmom koju je posvetio svim palim borcima na KiM.

Izvorak2017 6

Na kraju druženja, mešovita pevačka grupa KUD – a Brvenica otpevala je izvornu pesmu, a Dragan Nićiforović i Ljubo Mijailović su odsvirali splet kola na fruli, dok su članovi KUD-a Brvenica Jovanka i Ljubo Mijailović izveli izvornu pesmu u duetu.

Na samom kraju zaigralo se narodno kolo u kojem su učestvovali svi učesnici.

Izvorak2017 9

Nastavak ovogodišnje manifestacije, nastavljen je prigodnim druženjem u etno selu „Toplina duše“ u Pavlici gde je za okupljene priređen svečani ručak.

Izvorak2017 1

U ovogodišnjoj organizaciji Međunarodnog Vidovdanskog sabora zdravice i besede Izvorak 2017 učestvovali su : Opština Raška, Zoran Košanin - vlasnik etno sela „Toplina duše“, RTV Kopernikus Raška, fotografi: Milanko Bošković, Radoslav Marinković i Jovana Ristović; JP „Putevi Raška“ i JKP „Raška“, JP „Elektrodistribucija“ Raška, SPCO Pavlica, Goran Šćekić, voditelji: Branko Mihajlović i Ana Čitlučanin kao i mnogobrojni učesnici i gosti.
N.Mihajlović,  foto:Jovana Ristović


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE