Prvi Festival vina i hrane u Blacu – TOP Wine Fest 2019 biće održan u petak 07. juna 2019. godine u hotelu "IN" sa početkom u 13:00 časova a poznata je i lista učesnika.

TOP Wine Fest je posvećen promociji vina i proizvođača vinove loze iz Srbije i regiona a prvenstveno iz Topličkog okruga, kao i promociji tradicionalnih jela po kojima je poznata Toplica i Srbija.

Učesnici ovogodišnjeg TOP Festivala:

Vinarija Doja -
Vinarija koja nastavlja porodičnu tradiciju proizvodnje vina započetu još 1895. godine. Smeštena je na blagim padinama u podnožiju planine Jastrebac i poseduje 35 hektara vinograda u kojima su zastupljene sorte za proizvodnju belih vina: Chardonnay, Pinot Grigio i Tamjanika bela, kao i sorte za proizvodnju crvenih vina: Prokupac, Cabernet Sauvignon i Merlot. Najveće površine nalaze se pod autohtonom sortom Prokupac – simbolom topličkog i srpskog vinarstva. Na ovom spoju tradicionalnog i modernog posvećeno radi vlasnik vinarije Goran Todić, diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva i njegova supruga dr Slavica Todić (profesor i šef Katedre za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu).

Vinarija Toplički vinogradi
Na periferiji vinogradarskog sela Gojinovac, u dolini reke Toplice, smeštena je fantastična celina zgrada usred beskrajnih polja vinograda - Vinarija “Toplički vinogradi” koja proizvodi vina od 2011. godine. Oblast od 41 hektara, koja je trenutno u proizvodnji, jeste i biće posvećena Prokupcu, autohtonoj lozi južne Srbije. Cabernet, Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay i Sauvignon Blanc se, takođe, proizvode. Ostalih 40 hektara Prokupca biće zasađeni u toku sledeće dve godine a vina “Toplički Vinogradi” su direktno dostupna iz vinarije u Gojinovcu, širom sveta.

Vinarija RAJ
Vinarija RAJ dolazi iz istočne Srbije i Negotinske Krajine, prostora koji su već vekovima poznati kao idealni region za gajenje grožđa i proizvodnju vina. Nadovezujući se na specifičnu kulturu vina karakterističnu za ovaj region, Vinarija RAJ u centar svoje proizvodne ponude stavlja upravo sorte koje tradicionalno dobro uspevaju u ovom kraju, pre svega Crna Tamjanika, Bela Tamjanika i Game.

Podrum Džervin
Podrum Džervin nalazi se Knjaževačkom vinogorju koje pripada Timočkom rejonu smeštenom u slivu reke Timok i njenih pritoka.
U njihovim vinogradima zastupljene su bele sorte Italijanski Rizling, Rajnski Rizling, Sovinjon Blan, a od crvenih sorti Frankovka, Kaberne Sovinjon, Merlo, Pino Noar i Muskat Hamburg.

Vinska kuća Minića
Vinska kuća Minića neguje dugogodišnju porodičnu tradiciju proizvodnje vina na sopstvenom imanju. Vinarija i plantaže vinove loze Minića nalaze se u Župskom Aleksandrovcu na površini od 5,5 hektara.
Proslavili su se u proizvodnji Tamnjanike, Tamjanike barik i kasne berbe Tamjanike, a svojim vrhunskim vinom "Stota suza" plene vinskim tržištem. Pored Tamjanike proizvode vina Prokupac i Pinot Noir.

Podrum Braća Rajković
Pisani podaci o vinarskoj tradiciji porodice Rajković datiraju iz 1834. godine, kada je u Srbiji prvi put sproveden popis, mada je po porodičnom predanju ta tradicija ceo vek duža. Vinarija se nalazi u selu Gornje Zleginje kod Aleksandrovca i proizvode vina sa sopstvenih vinograda na površini od 12 hektara. Za vino koje nosi naziv 33 dobili su bronzu na takmičenju Decanter u Londonu. Ističu se u proizvodnji Prokupca, Tamjanike.

Podrum Đorđević
Podrum Đorđević, okružen sopstvenim vinogradima nastavlja vrlo dugu tradiciju gajenja loze i spravljanja vina po uzoru na pretke koji su se, u svoje vreme, školovali u Francuskoj i proizvodili najbolje grožđe i najkvalitetnija vina.
Podrum Đorđević nalazi se na teritoriji Župskog Aleksandrovca i proizvodi vino tamjaniku, kupaže kabernea i merloa, kao i sovinjon blan.

Vinarija IN - Ilić Nijemčević
Vina vinarije IN nastala su na obroncima Fruške Gore, u mestu Bikić Do, na imanju porodica Ilić i Nijemčević.
Viševekovna tradicija podneblja u kojem se uzgaja vinova loza, vinograd zasađen u periodu oko 300 godine nove ere, od strane starih Rimljana i sam podrum u kojem se najfiniji grozdovi, sa umećem i ljubavlju, prerađuju u vina izuzetne čistoće doprinose pitkosti, laganosti i jedinstvenosti ovih vina.

Porodična vinarija Aranđelović
Podrum vina ARANĐELOVIĆ, nalazi se u Prokuplju, na jugu Srbije, u nadaleko i od davnina poznatom Topličkom vinogorju. Podrum je izgrađen na sunčanim obroncima Sokolice, tik uz stogodišnji vinograd porodice Aranđelović, koja se ovim zanatom i umetnošću bavi kroz svoju petu generaciju.

Vinarija "Queen Maria", Severna Makedonija
Nakon saveta od kraljevskih eksperata 1927. godine da je od sve zemlje na Balkanu zemljište u blizini čuvene klisure „Demir Kapija“u Makedoniji najplodnije i idealno za uzgajanje grožđa i proizvodnju vina, Kralj Aleksandar Karađorđević odlučio je da svoj posed izgradi tamo. Kralj je nazvao posed „Kraljica Marija“ po svojoj supruzi.
Skoro vek kasnije, vinarija i posed je u privatnom vlasništvu, renovirana i prilagođena savremenom dobu, a sve u cilju postizanja kvaliteta bez premca. Polazna ideja je bila da se kombinuje šarm prostora iz prethodnog veka sa najmodernijom jednostavnošću. Svaki element, svaka građevina, svaka kapljica vina proizvedena u kraljevskoj vinariji danas predstavlja istoriju, geografiju, klimu i suštinski, ličan ljudski dodir, savršen balans između snage i finesa, tradicije i modernosti.

Poljoprivredno gazdinstvo Jotić
U selu Stubal u opštini Blace nalazi se plantaža vinove loze gazdinstva Jotić, kojim rukovodi Vukojica Jotić, dipl. ing. poljoprivrede koji u svojim vinogradima uzgaja sorte Prokupac i Kaberne od kojih proizvodi vino Vuk koje tiho ali sigurno osvaja ukuse najvećih vinskih konzumenata.

Poljoprivredno gazdinstvo Marković
Poljoprivredno gazdinstvo Marković iz sela Degrmen, opština Kuršumlija izložiće vina od kupine sorte Tri krune koje proizvode sa svojih plantaža površine 1 hektar. Prvi put učestvuju na sajmovima kao izlagači.

Dana Likeri
Šumsko voće i lekovito bilje od kojih se dobija ekstrakt za likere, prikuplja se na ekološkoj planini Radan, a sazreva pod sjajnim očima zvezda, boju duge dobija od zlatnog zagrljaja sunca, moć afrodizijaka od srebrnih kapi rose, a opojni ukus od mesečevog bljeska. Zvanično je registrovano preko 500 biljaka koje imaju lekovita svojstva i koje narod u ovim krajevima upotrebljava od davnina. Mnoge od ovih biljaka su endemske vrste. Dana uzgaja organsko voće za spravljenje likera u selu Mačkovac kraj Kuršumlije, gde sada živi, u kraju poznatom po voćarstvu.

Jastrebačka priča
Proizvodnja se nalazi u netaknutoj prirodi Malog Jastrepca, na porodičnom imanju gde poseduju velike zasade voća, od kojih prednjače plantaže višanja, zatim zasadi šljiva, jabuka, dunja, krušaka, kupina, malina.
Na Top wine festu Jastrebačka priča izlagaće Vino od višnje i ostale svoje proizvode.

TSN Vajat
Specijalizovana proizvodnja i prodaja zdrave hrane. Veoma ukusni ajvari, džemovi i slatka koji svoju prodaju pronalaze širom Srbije i regiona, proizvodI su brenda Vajat. Proizvodnja se nalazi na teritoriji opštine Blace u mestu Đurevac.

Natural food Blace
Smešteni u Topličkoj kotlini na istočnim obroncima planine Kopaonik i jugozapadnim obroncima planine Jastrebac, Natural Food proizvodi svoje proizvode, na tradicionalan način od najkvalitetnijeg voća i povrća koja se uzgajaju i sakupljaju na plodnim njivama i šumama ovog regiona.
Proizvodnjom po tradicionalnim receptima naših majki i baka, bez aditiva, konzervansa i veštačkih boja našim kupcima pružamo zdravu hranu i lepe ukuse proizvoda pripremljenih na tradicionalan način.

Mlekara Lazar Blace
Mlekara Lazar prerađuje oko 80.000 litara mleka dnevno koje otkupljuje iz Topličkog i Rasinskog okruga, koji se nalaze u južnom, odnosno centralnom delu Republike. Ovo mleko se odlikuje visokim kvalitetom jer je proizvedeno na ekološkom području koje se oslanja na obronke planine Kopaonik i Jastrebac. Primarni proizvod je bio i ostao Blački kačkavalj.

Stolarska radionica “God”
Stolarska radionica God nalazi se u mestu Obrovac u Bačkoj Palanci i bavi se izradom i prodajom vinske drvene galanterije vrhunskog kvaliteta i dizajna.

TOP Wine Fest Blace 2019 održava se u Hotelu IN Blace uz besplatan ulaz za sve posetioce.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.