Posle dve velike ekološke katastrofe koje su izazvale pomor riba u Rasini, počelo je masovno poribljavanje, prvo u poslednjih nekoliko godina. Dvadeset hiljada potočnih pastrmki pušteno je u gornjem toku reke, u Mitrovom Polju.

Ovoga leta na reci Rasini, koja gornjim tokom protiče kroz aleksandrovačku, srednjim tokom kroz brusku i donjim kroz opštinu Kruševac, dogodile su se dve velike ekološke katastrofe u kojima je uginulo mnogo riba.

Dragan Nićiforović, republički inspektor za prirodne resurse kaže da, nažalost, nisu utvrdili pravog zagađivača ove predivne reke.

"Ovo je malinarski kraj pa je verovatno, po nekim našim saznanjima, neki nesavesni poljoprivrednik oprao svoju cisternu i tako je došlo do uginuća te pastrmke", kaže Nićiforović.

Tokom dvodnevne akcije "Rasine plus" d.o.o., korisnika dela ribarskog područja Srbija jugozapad, Zagrža i Rasina, Graševka i Lomnička reka, biće poribljene sa oko 40.000 najkvalitetnijih potočnih pastrmki.

Kao i mnogo puta ranije, krivac je ostao nepoznat i nekažnjen zbog čega je akcija poribljavanja, kao  jedan od načina da se pričinjena šteta nadoknadi, još značajnija.

Novica Adamović, zamenik predsednika SO Aleksandrovac kaže da očekuje da ribolovci iz čitave Srbije dođu i da ovde provedu nekoliko lepih dana, a usput i zadovolje svoje interesovanje za pecanje.

"Podržavaćemo uvek takve akcije koje imaju za cilj zdravu vodu, okolinu i sredinu. Oko 25.000 mladih pastrmki je ovde pušteno i očekujemo da će to za nekoliko meseci biti značajni riblji potencijal ove reke", dodaje Adamović.

"Rasina plus" planira da slične akcije sprovodi u narednih deset godina jer je, kažu, obnova pastrmskog fonda moguća samo masovnim poribljavanjem i brižljivim čuvanjem zbog čega su uvedene neke dodatne  mere.

Milan Milošević, načelnik dela ribarskog područje Srbija jugozapad "Rasina plus" Kruševac kaže da su ovaj deo ribolovne vode proglasali ribljim plodištem, tako da je tu od 1. oktobra do 1. marta zabranjen svaki vid ribolova, neovlašćeno kretanje i uznemiravanje matičnih primeraka ribe.

Na taj način će, kako kaže, maksimalno zaštititi i mrest potočne pastrmke koji sada počinje.

Tokom oktobra planirano je i poribljavanje Zapadne Morave i okolnih bara šaranom, a do kraja godine ribočuvarska služba će, uz stručnu asistenciju, obaviti i sanacioni izlov tolstolobika i belog amura na Ćelijskom jezeru kako bi se zaštitio vodozahvat.

izvor:rasina.net


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE