Gondola "Brzeće - centar Kopaonik" do kraja 2014.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić potpisao je danas Memorandum o razumevanju sa italijanskom kompanijom "Leitner AG" o privatno-javnom partnerstvo za izgradnju gondole koja će povezati Brzeće i ski-centar Kopaonik, a trebalo da bude završena do kraja sledeće godine.

Dinkić je rekao da je to prvi veliki sporazum iz oblasti turizma, od kojeg su prošle godine zabeleženi prihodi od milijardu dolara.

Od toga, prema Dinkićevim rečima, samo prihodi "Skijališta Srbije" na Kopaoniku iznosili su 3,5 miliona evra na godišnjem nivou.

Govoreći o javno-privatnom partnerstvu i izgradnji gondole, Dinkić je objasnio da se sada privatni sektor prvi put uključuje u izgradnju žičare, istakavši da je vrednost tog projekta oko 25 miliona evra, od čega samo izgradnja gondole košta 15 miliona evra.

Kompanija "Leitner AG" će investirati sopstvena sredstva, dok će država pripremiti sve što se tiče zemljišta i infrastrukture - staze, veštačko jezero.

Izgradnja gondole, prema rečima ministra finansija i privrede, veoma je značajan projekat i to je potpuno nova faza u razvoju Kopaonika.

"Brzeće koje ima kapacitete od 4.000 ležajeva dobiće svoju šansu za turizam, kao i opština Brus", rekao je Dinkić i dodao da kroz tu investiciju postoji mogućnost i za otvaranje novih radnih mesta, a svoju šansu imaće i poljoprivreda.

Gondola, koja će u oba pravca prevoziti oko 1.800 do 2.400 putnika na sat, imaće 10 sedišta, rečeno je danas novinarima u Hotelu "Grand" na Kopaoniku.

Ići će trasom od Brzeća do Malog Karamana, sa stajanjem kod Vojničkog doma u centru Kopaonika.

Takođe, ova investicija je značajna i sa aspekta letnjeg turizma, jer su ove godine na Kopaoniku urađene biciklističke staze, kazao je tom prilikom vršilac dužnosti generalnog direktora "Skijališta Srbije" Dejan Ljevnaić.

On je dodao da je protekle letnje sezone na Kopaoniku boravilo oko 9.500 gostiju, a trenutno je na ovoj planini oko 7.000 skijaša.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE