Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije i direktor Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih opština Sulejman Ugljanin i predsednici 45 nedovoljno razvijenih opština potpisali su ugovore o dodeli sredstava za izradu projektne dokumentacije u 2012. godini u iznosu od 44,38 miliona dinara.

Ugljanin je tom prilikom naveo da su ugovori potpisani u okviru Drugog javnog konkursa za dodelu sredstava za izradu projektne dokumentacije za nedovoljno razvijena područja Srbije u ovoj godini, uz napomenu da od 46 takvih opština, na konkursu nije učestvovala jedino opština Brus.

Projekti za koje su lokalne samouprave konkurisale, prvenstveno su iz oblasti održivog razvoja – urbanističko-planska akta, prostorni planovi i generalno-urbanistički planovi. Takođe, tu su i projekti u oblasti putne infrastrukture, sanacije i izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže i ekološke zaštite (postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, prostori za reciklažne centre i deponije).

U nedovoljno razvijenim opštinama u Srbiji živi približno milion građana i za ta područja potrebno je obezbediti više pomoći iz budžeta, naglasio je ministar i napomenuo da je od ukupno 46 tih opština, njih 23 svrstano u devastirana područja.

On je naveo da će Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja u decembru početi intenzivnu kampanju obilaska nedovoljno razvijenih područja u Srbiji kako bi se utvrdili uzroci njihove nerazvijenosti i zajednički definisali prioriteti.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu radiće se i na projektu uvođenja elektronske uprave u svim nerazvijenim opštinama, što bi trebalo da doprinese njihovom bržem razvoju.

Ugljanin je naglasio i da je za nerazvijene opštine veoma važno da imaju spremnu projektnu dokumentaciju jer će tako lakše moći da konkurišu za sredstva koje bude dodeljivala EU.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE