Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa Ministarstvom za finansije i privredu (Sektor za turizam) i Privrednom komorom Srbije, organizovala je u petak (5. oktobra) prezentaciju Master plana održivog razvoja ruralnog turizma, objavljeno je na sajtu PKS-a.

Prezentaciji Master plana prisustvovali su članovi Regionalne privredne komore Kruševac i Regionalne privredne komore Niš, koji se bave ruralnim turizmom, kao i predstavnici turističkih organizacija Rasinskog i Nišavskog okruga.

Master plan održivog razvoja turizma Srbije, projekat UN-WTO, finansirala je Španska vlada (Spanish Millenium Development Goals Achievement Fund), jer je ocenjeno da ruralni turizam ima potencijal da odigra ključnu ulogu u pružanju podrške Srbiji u postizanju razvojnih ciljeva i pridruživanju EU. Cilj prezentacije bilo je predstavljanje najznačajnijih rezultata i preporuka programa.

Učesnici skupa istakli su neophodnost definisanja izvora i metoda finansiranja ovog segmenta turizma, kao i pojednostavljenje procedura za dobijanje opredeljenih sredstava.

"Program za održivi ruralni razvoj turizma u Republici Srbiji" koji je usvojila Vlada, može se realizovati samo uz finansijsku podršku države, kao što je poboljšanje lokalne putne i turističke infrastrukture, ali i direktna pomoć nosiocima turističke ponude za podizanje kvaliteta smeštajnih kapaciteta i izgradnju dodatnih sadržaja. Edukacija i obuka na lokalnom nivou su uslovi bez kojih se ne može očekivati jače uključivanje seoskih domaćinstava u ovu privrednu aktivnost, navedno je na sajtu PKS.

izvor:rasina.net


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE