Brus ZSZ0120006a

Beograd, 3. jul 2020. Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić uputio je danas čestitku svim zadrugama i zadrugarima u Srbiji povodom 4. jula – Međunarodnog dana zadruga.

Krkobabić, koji je i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela, poručio je zadrugarima da veruju u zadružni sistem jer zadruge imaju odgovor na sve aktuelne ekonomske i bezbednosne izazove.

On je ukazao na to da zadruge u Srbiji nisu prestale da rade ni u vreme pandemije virusa korona i da ni u jednoj od njih nije zabeleženo žarište COVID-19.

Ministar je izrazio zadovoljstvo time što se u Srbiji u protekle tri godine, u okviru akcije „500 zadruga u 500 sela“, vratio duh zadrugarstva i poverenje u udruživanje, o čemu svedoče 722 novoformirane zadruge.

Zadružni sistem Srbije je, kako je rekao, iz dana u dan sve jači, jer je proces gašenja zadruga preokrenut u novu nadu i šansu za ekonomsku egzistenciju više desetina hiljada domaćinstava.

Danas je u Srbiji približno 35.000 zadrugara i više od 100.000 kooperanata. Registrovano je 4.500 zadruga, od čega su 2.500 aktivne, a 2.000 njih su poljoprivredne. To je veliki potencijal koji može da bude snažna poluga ekonomskom razvoju, pre svega sela Srbije, objasnio je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, zadruge i zadrugari danas čine veoma jak svetski ekonomski sistem koji okuplja više od milijardu ljudi i 280 miliona zaposlenih u svim sferama privrednih aktivnosti –poljoprivredi, trgovini, zanatstvu, uslugama.

Krkobabić je podsetio na to da je naša zemlja jedna od 12 osnivača Međunarodnog zadružnog saveza u Londonu 1895. godine.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE