NS PoljSajam VM

Blace,24.01.2021. Na osnovu Konkursa  o sprovođenju poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja koji je sprovodila Opštinska uprava u 2020. godini pravo na podsticaje su imala sva registrovana poljoprivredna gazdinstva fizičkih lica sa teritorije Opštine Blace u aktivnom statusu, kao i gazdinstva čija se primarna proizvodnja odvija na teritoriji Opštine Blace.

Na osnovu Programa podsticaj se odnosio na mere direktnog davanja (regres repromaterijala za veštačko osemenjavanje), subvencionisanje kamate poljoprivrednih kredita, subvencionisanje premije osiguranja useva, zasada i životinja, kao i mere investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava kroz investicije u nabavku opreme, mehanizacije, kvalitetnih priplodnih grla.

Konkurs je trajao 15 radnih dana, odnosno do 18.12.2020. godine. Podneto je 377 zahteva od kojih je 371 zahtev potpun i ispravan i koji kroz sve mere i investicije isplaćen  u iznosu od : 14.917.850,00 dinara .Takođe opština Blace je učestvovala sa 2.000.000,00 dinara sa Fondacijom  Ane i Vlade Divac u zajedničkom projektu pomoći mladim poljoprivrednicima kroz donaciju u oblasti primarne proizvodnje, što ukupno predstavlja 16.917.850,00 dinara uloženih u poljoprivredu na lokalnom nivou.

Veliki broj mladih poljoprivrednika sa teritorije Blaca apliciralio je kod resornog ministarstva poljoprivrede za nabavku opreme, mehanizacije  i kvalitetnih priplodnih grla u svim vidovima proizvodnje i to u sektorima,  stočarstvo, voćarstvo i ratarstvo što ukazuje na trend unapređenja poljoprivrede u opštini Blace. Subvencioniisanje ministarstva  je u iznosu od 75% od vrednosti investicije bez PDV-a gde je maksimalni iznos podsticaja po korisniku iznosio 1.500.000,00 dinara. Na ovom konkursu realizacija zahteva sa teritorije Blaca bila je gotovo stoprocentna, gde je više desetina podnosilaca dobilo sredstva i realizacija njihovih projekata je u toku.

Takođe, u okviru Konkursa za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava i mentorske podrške za realizaciju poslovnih ideja u oblasti prerade voća i povrća u Topličkom okrugu, izabrano je 10 preduzeća koja će dobiti stručnu mentorsku i finansijsku podršku za unapređenje svoga poslovanja, u ukupnom iznosu od 50.000 američkih dolara. Od 10 preduzeća iz Toplice, čak 4 preduzeća je iz Blaca.

Predsednik Opštine Blace Ivan Burgić, izjavio je da lokalna samouprava prepoznaje pravce razvoja poljoprivrede u Blacu i da će nastaviti da podržava razvoj poljoprivrede a posebno primarnu proizvodnju i mlade poljoprivrednike.

Blace IvanBurgic predsednik1

„Znamo šta su potrebe naših sugrađana na selu i trudimo se da svako ko želi da se ozbiljnije bavi poljoprivredom da mu obezbedimo uslove za to.  U okviru nekoliko vidova podrške obezbedeli smo značajna sredstva za ovu oblast i ulagaćemo sve više ali u prave vrednosti i razvoj blačkih poljoprivrednika – izjavio je predsednik opštine Ivan Burgić“

izvor:blace.org.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE