Batote maline0221

Brus,24.02.2021. Malinari iz podkopaoničkog sela Batote kod Brusa još očekuju isplatu za predat rod maline iz 2019. godine. Zasadi maline u selu Batote prostiru se na oko 350 hektara i gaji se isključivo organski uz kontrolisanu proizvodnju kako bi se dobio plod najvećeg kvaliteta.

Meštani sela Batote su septembra meseca 2020. godine održali skup i ujedno protest ispred zgrade Opštine Brus zbog neisplaćenog novca za predatu malinu otkupljivaču sa teritorije Topličkog okruga. Kasnije su pravdu potražili i na sudu ali kako kažu "sve to spro ide, ne razumemo se u prava i zakone a evo počinje nova sezona radova u poljoprivredi. Nemamo vremena "da šetamo od vrata do vrata"."
Želja im je da se ovaj problem što pre reši kako bi mogli da naplate svoj rad i trud i ulože u razvoj svog sela sa nadom da će se uskoro izgraditi kvalitetan put kojim će se mladi, koji su sada u obližnjim gradovima, vratiti u selo i početi da se bave  poljoprivrednom proizvodnjom.

Batote panorama0221

Batote je najveće selo po prostranstvu u opštini Brus, a drugo u Srbiji. Kada neko sa strane dođe u ovo selo sigurno se seti reči našeg čuvenog pesnika Dobrice Erića “Selo je parče raja, koje je Bog nehotice ili namerno ispustio sa neba.”

Ako vas put nekada navede u opštinu Brus posetite selo Batote gde se nalaze mnoge zanimljive lokacije - Lepa gora, crkva Nikoljača, manastir Srtmac... koje će vam vredni i čestiti domaćini ovog sela pokazati i naravno ugostiti po svim tradicionalnim običajima.
N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Milica. 107192864
Kakve veze ima Opština sa njihovim ličnim odabirom? I problemom? Strašno.
| 4 -2
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE