AC zgradaopstine

Aleksandrovac 20.03.2021. U opštini Aleksandrovac, u selu Donje Rataje, pojavila se zarazna bolest afrička kuga svinja.

Pre samo nedelju dana zbog pojave zarazne bolesti, afričke svinjske kuge, aleksandrovačka opština je bila ugroženo područje, a sada je ova bolest dijagnostikovana u Donjem Rataju. Mesto je obišao pomoćnik predsednika opštine, Bojan Kovačević.

Dr vet.medicine Stojan Đorić, je ovom prilikom rekao da su sumnje juče potvrđene, nakon slanja uzoraka u Veterinarski institut u Kraljevu. Danas je izvršena eutanazija svinja i prasadi, jer je to jedini način da se spreči dalje širenje zaraze. Domaćin je držao svinje za svoje potrebe i pretpostavlja se da je zaraza preneta preko obuće, jer je pre desetak dana kupovao stočnu hranu u zaraženom području. To su pretpostavke, ističe Đorić. Ministarstvo poljoprivrede, tj.država je stala iza proizvođača, tako da će šteta biti nadoknađena po već postojećim normativima. Bitno je da sve svinje i prasići u domaćinstvima budu obeležene, kaže Đorić i naglašava da će sela G.Rataje, Tuleš, Vitkovo, Tržac, Bobote, Novaci i Dašnica, biti verovatno zaražena područja, a u krugu od 10 km, sela će biti proglašena za ugrožena područja.

Apeluje se na držaoce svinja za što manji kontakt sa drugim držaocima. Takođe, zabranjen je promet stoke iz nabrojanih sela dok se i zadnji slučaj ne eliminiše. Domaćinstva u ugroženom i zaraženom području, pre klanja svinja za sopstvene potrebe, dužna su da o tome obaveste nadležnu veterinarsku službu radi dobijanja potvrde o ispravnosti mesa.
izvor:Informativna služba DK Aleksandrovac


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE