PIS kosticavo160421U zasadima koštičavog voća (breskva, šljiva, višnja, trešnja) koji se nalaze u fazama cvetanja, pred najavljene padavine, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida u cilju zaštite od prouzrokovača sušenja cvetova grana i grančica koštičavog voća (Monilinia laxa).
U zasadima bresaka i nektarina koji su u fazi precvetavanja  i zametanja plodova, u cilju suzbijanja tripsa (Thysanoptera), preporučuje se primena insekticida.
Ovi štetni organizmi su, pored direktnih šteta koje prouzrokuju ishranom i ograničavajući faktor prilikom izvoza naših poljoprivrednih proizvoda, jer se pojedine vrste kao što je kalifornijski cvetni trips (Frankliniella occidentalis) nalaze na listama karantinskih štetnih organizama pojedinih zemalja gde se izvozi naše voće i povrće.
Na belim lepljivim klopkama postavljenim u zasade šljiva registruju se visoke brojnosti ulova odraslih jedinki crne šljivine ose (Hopolocampa minuta)  i žute šljivine ose (Hoplocampa flava). U cilju sprečavanja ubušivanja larvi ovih štetočina u tek zametnute plodove šljive preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida.
Primena insekticida se preporučuje samo u zasadima koji su u fazi precvetavanja i formiranja plodova i u kojima više nisu prisutni polinatori!

Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE