USAID Panelbobicastovoce1021

Beograd 10.10.2021. Oko 120 domaćih i regionalnih uzgajivača, stručnjaka iz Srbije i sveta, distributera, proizvođača opreme i drugih predstavnika industrije bobičastog voća se okupilo 6. oktobra na konferencijiskom delu Berry Business Foruma. Ovaj dvodnevni događaj organizuje Agro Belgrade, uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, Ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ambasade Kraljevine Holandije.

Učesnici konferencije su imali priliku da se upoznaju sa proizvodnim kapacitetima i izvozom bobičastog voća u Srbiji, te trendovima na svetskom tržištu. Dodatno, govorilo se o nabavci kvalitenog sadnog materijala, adaptacijama na klimatske promene i finasiranju proizvodnje, što su ključne teme za dalji razvoj ovog perspektivnog sektora.

USAID panel1021b

“Bobičasto voće je doživelo ekspanziju poslednjih godina na domaćem tržištu. Sve je više uzgajivača koji imaju moderne zasade, ulažu u tehnologiju, sertifikate, radnu snagu, što je pravi put ka kvalitetnom rastu. Shvatili smo da je važno da ih okupimo na jednom mestu, da razmene iskustva, ali i da iz prve ruke čuju savete stručnjaka, prognoze dešavanja na svetskom tržištu, zahteve kupaca, bez obzira da li se radi o stranom distibuteru ili domaćem maloprodajnom lancu. Zato je pored konferencije, drugog dana događaja predviđen i obilazak modernih zasada na Kosmaju i u Rumi,” izjavio je Vladimir Živanović, direktor organizacije Agro Belgrade.

USAID VelimirStanojevic1021

“Srbija je tradicionalno voćarska zemlja, a sve značajnije mesto zauzima jagodičasto voće. Pored maline i kupune, poslednjih godina ekspanizuju doživljava i borovnica. Izvoz jagodičastog voća je dostgla cifru od 318 miliona evra u 2020., a ohrabruju i podaci za prvih 9 meseci 2021. godine, gde se beleži kontantan rast. Ono na čemu treba raditi da bi podigli konkurentnost ovog sektora je podizanje novih planataža uz sertifikovane zasade i uz korišćenje najboljih tehnoloških i naučnih dostignuća, da brendiramo naše proizvode i zajednički nastupamo prema međunarodnim kupcima”, izjavio je Velimir Stanojević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

USAID SuzanFric1021

„Ljudi širom sveta bi trebalo da imaju priliku da jedu izvrsnu srpsku hranu - a srpski uzgajivači i drugi predstavnici prehrambene industrije trebalo bi da imaju priliku da povećaju svoj profit dolaskom do tih globalnih potrošača. Najbolje plaćena tržišta zahtevaju najviše standarde, a srpski proizvođači voća i povrća se unapređuju kako bi ispunili te standarde i bili prisutni na unosnijim tržištima. Zbog toga sam srećna što USAID nastavlja da podržava kompanije i uzgajivače u ovom sektoru kroz naš Projekat za konkurentnu privredu”, izjavila je Suzan Fric, direktorka misije USAID-a u Srbiji.

USAID JostReinćes1021

“Poljoprivreda je važan sektor srpske ekonomije. Holanđani kao i Srbi žive od nje. Naše dve zemlje imaju dugoročnu saradnju u oblasti poljoprivrede. Posebno je saradnja u sektoru bobičastog voća privukla mnogo pažnje i primer je oblasti u kome prirodno partnerstvo može i treba da se gradi. Današnja konfererencija upravo pokazuje da razmena iskustva, unapređenje znanja i rad su put ka održivoj proizvodnji u budućnosti,” rekao je Joost Reintjes, ambasador Kraljevine Holandije.

Svi koji nisu imali priliku da uživo prate konfernciju, mogu to učiniti putem linka na youtube kanalu Agro Belgrade  OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE