visnjik 1121

Beograd 24.11.2021. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da se  skraćuju rokovi za postupanje nadležnih organa, rešava se pitanje nelegalnih objekata eksproprijacije i definiše pitanje administrativnog prenosa.

Nedimović je, obrazlažući ove zakonske izmene u Skupštine Srbije, objasnio da se njima određuje da predmet eksproprijacije mogu biti svi oblici svojine, pa i nepokretnosti u javnoj svojini, što do sada nije bio slučaj.

On je precizirao da se skraćuju rokovi za postupanje organa u čijoj je nadležnosti postupanje po zahtevu za utvrđivanje javnog interesa i proširuje osnov za utvrđivanje javnog interesa.

Pokazalo se kao opravdano da se javni interes utvrdi u slučaju rekonstrukcije i adaptacije već postojećeg objekta, a ne samo za slučaj njihove izgradnje, i to u slučaju kada je realizacija projekta radi izgradnje objekta od značaja za Srbiju i kada je taj projekat deo međudržavnog sporazuma, naveo je potpredsednik Vlade.

Nedimović je objasnio da je dolazilo do problema u slučaju nekih železničkih koridora, gde je postojala potreba za eksproprijacijom, a radilo se o rekonstrukciji.

To se dešavalo u slučaju rekonstrukcije pruge Niš–Dimitrovgrad. Veliki broj objekata na putu nekada je bio u javnoj svojini, pa je kroz privatizaciju prešao u privatnu. I onda ne možete lako da dođete do tih parcela koje su neophodne za rekonstrukciju, istakao je potpredsednik Vlade.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE