AgroBelgrade22 01

Beograd 28.01.2022 - Treći  po redu Agro Belgrade, sajamsko konferencijski dogđaj za voćarstvo, povrtarstvo i vinogradarstvom koji je otvoren juče na Beogradskom sajmu okupio je više od 500 kompanije iz sektora i predstavio njihove proizvode i usluge.

AgroBelgrade22 03

Agro Belgrade 2022 zvanično su otvoriliLjupčo Nikolovski, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Severne Makedonije; Frida Krifca, ministarka poljoprivrede i ruralnog razvoja Albanije; Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske; Branislav Nedimović, potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije; Goran Vesić, zamenik gradonačelnika grada Beograda i Suzan Fric, direktorka misije USAID-a u Srbiji. Ovaj vodeći sajamsko konferencijski dogđaj za voćarstvo, povrtarstvo i vinogradarstvo je Glavni partneri Agro Belgrade sajma su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Sekretarijat za poljoprivredu Grada Beograda i USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu.

„Drago mi je da smo treći put na ovakvoj vrsti manifestacije. Srbija je 2021. godine izvezla milijardu evra voća i povrća! To su stvari o kojima smo nekad sanjali. I tu nije granica. Otvaramo nova tržišta i idemo dalje. Jedna od prilika za sve to je i Open Balkan. Hvala USAID-u sto podržava konkurentnu poljoprivredu u Srbiji, izjavio je Branislav Nedimović“, potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

AgroBelgrade22 01

Pored izlagača iz Španije, Holandije, Italije, Švajcarske, ove godine je prisutno i oko 25 izlagača iz Severne Makedonije i Albanije, što je rezultat saradnje sa regionalnim USAID-ovim Projektom za ekonomski razvoj, upravljanje i rast preduzeća.

“Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da učestvujem u otvaranju ovako važnog događaja za srpsku poljoprivredu, zato što agro sektor predstavlja veliki potencijal za privredni rast zemlje. Agro Belgrade je na dobrom putu da postane izuzetno važno mesto okupljanja kompanija iz celog regiona. Značajni sajamski događaji kao što je Agro Belgrade, širom Evorpe i SAD-a, su bili rezervisani za odabrane kompanije koje su mogle da priušte da ih posete. Sada imamo događaj koji dovodi kupce u Srbiju i spaja ih sa srpskim proizvođačima. Više kompanija će zato imati priliku da sklope partnerstva sa međunarodnim kupcima, što će omogućiti brži rast sektora i razvoj kompanija”, izjavila je Suzan Fric, direktorka misije USAID-a u Srbiji.

„Ove godine smo izdvojili 2 miliona evra za subvencije za poljoprivredu, mimo subvencija koje daje Republika. Nastavićemo i u narednom periodu da obraćamo pažnju na poljoprivredu, jer je ona jedan od pet stubova razvoja Beograda”, izjavio Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda. Važno je što smo danas svi zajedno, Republika Srbija, Republika Albanija, Republika Severna Makedonija, naveo je Vesić i dodao da su to tri zemlje koje su se udružile da zajedno ostvaruju budućnost.

Ministar poljoprivrede Republike Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski je izrazio zadovoljstvo ovom inicijativom i istakao da mu je veoma drago što proizvodi iz Severne Makedonije mogu veoma brzo, bez carine i dodatnih komplikacija da stignu do potrošača u Srbiji.

AgroBelgrade22 04

Agro Belgrade omogućava izlagačima razmenu iskustava, priliku da sklope nova poslovna partnerstva i odlično mesto za sve posetioce da učestvuju u trodnevnoj konferenciji uz mnogobrojne stručnjake iz industrije.

 AGENDA Agro Belgrade 2022 na linku OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE