Traktor Bab1

Čajetina 09.03.2022. Nadeleko poznata kao izuzetan turistički, ali i kao poljoprivredni kraj na teritoriji opštini Čajetina iz godine godine povećava se stočni fond i više je mladih koji odlučuju da se bave stočarstvom. Tome pre svega doprinose podsticajne mere lokalne samouprave, a uz pomoć subvencija mnogo lakše se formiraju stada koja se mogu videti na zlatiborskim livadama, prenosi portal Glas zapadne Srbije.

„Tokom prošle godine dodeljeno je preko 39 miliona dinara poljoprivrednicima kroz subvencije. Taj novac u najvećoj meri iskorišćen je za uvećanje stada, broja grla stoke. Mladima su podeljena jagnjad za pokretanje svoje proizvodnje. Oni su dobijali određeni broj grla, a nakon dve godine kada se stočni fond umnoži oni ih vraćaju u broju u kom su ih dobili, nakon čega mi pravimo resursni centar koji je kasnije takođe od koristi meštanima”, kaže za RINU Katarina Murić iz Eko agrara.

Ona dodaje se u opštini Čajetina pojavio pomak kad je u pitanju broj onih koji odlučuju da se bave organskom proizvodnjom. Sve je više onih koji biraju da se bave uzgojem malina, a tome su, najverovatnije doprineli dobra otkupna cena prošle sezone i izuzetno dobre prognoze kad je u pitanju plasman crvenog zlata iz Srbije na evropsko i svetsko tržište.

„Tokom ove godine subvencije loklane samouprave kad je u pitanju poljoprivreda biće dodatno uvećane. Na Zlatiboru ima veoma mnogo netaknutih priordnih površina tako da je bavljenje organskom proizvodnjom dosta lakše nego u nekim drugim sredinama. Svi oni koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo mogu da apliciraju i dobiju subvencije”, kaže Murićeva.

Još jedna od mera pomoći, naročito za one koji nemaju sopstvenu mehanizaciju svakako je i foriranje agrotehničkog centra koji je opremljen savremenih traktorima, ali i radnom snagom.

„U okviru njega ima četiri traktora, kao i vozači. Oni poljoprivrednici koji nemaju svoju mehanizaciju mogu da iskoriste mogućnost uslužnog obržaivanja zemlje”, naglašavaju u Eko agraru.

Izvor:glaszapadnesrbije.rs foto:arhiva


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE