krompir PIS0722

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja Republike Srbije dala je preporuke za zaštitu krompira od krompirovog moljca krajem jula 2022. godine.

Na području Srbije, usevi krompira se, u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta i vremena sadnje, nalaze u fazi od različitih faza sušenja nadzemnog dela biljke do vađenja krtola.

U svim značajnim regijama gde se proizvodi krompir, na feromonskim klopkama koje su postavljene u useve krompira, registruje se povećanje ulova odraslih jedinki krompirovog moljca (Phthorimaea operculella).

Započela je aktivnost četvrte generacije ove štetočine. Prema trenutnoj vremenskoj prognozi uzimajući u obzir najavljene temperature, u narednih 5 do 7 dana se očekuje podizanje populacije usled preklapanja leta leptira treće i četvrte generacije.

U cilju zaštite krompira od krompirovog moljca preporučuju se sledeće mere:

  • Kod useva gde je cima suva treba što pre vaditi krompir, brzo ga sklanjati sa parcele i odmah unositi u skladišta u kojima je kontrolisana temperatura kako bi se maksimalno smanjio direktan kontakt leptira sa krtolama i sprečilo polaganje jaja na njih. Skladišta krompira treba da su na svim otvorima obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca. Takođe je potrebno vršiti redovnu vizuelnu kontrolu krtola na prisustvo simptoma napada i eventualnu hemijsku zaštitu sa preparatom na bazi azadirahtina (Ozoneem trishul 1% EC) u koncentraciji 0,3% prilikom njihovog unošenja u skladište.
  • U usevima gde cima još uvek nije propala, preporučuje se održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem kako bi se sprečilo stvaranje pukotina i zaštitile krtole pod zemljom. U usevima gde se krompir neće uskoro vaditi, preporučuju se i hemijske mere zaštite uz obavezno poštovanje karence:
  •  Exirel (cijantraniliprol) u količini 0,1-0,125 l/ha (karenca 14 dana, MBT 2)
  •  Cipkord 20 EC, Ciprazor 20 EC, Crna mamba (cipermetrin) u količini 0,3 l/ha (karenca 14 dana, MBT 1)
  •  Alverde (metaflumizon) u količini 0,2-0,25 l/ha (karenca 14 dana, MBT 2)
  •  Grom (lambda-cihalotrin) 0,2-0,25 l/ha (karenca 7 dana, MBT 1)
  •  Ampligo 150 ZC (hlorantraniliprol + lambda-cihalotrin) 0,3 l/ha (karenca 14 dana, MBT 2)
  •  Laser 240 SC (spinosad) 50-100 ml/ha (karenca 14 dana, MBT 2)
  •  Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux (deltametrin) 0,3-0,5 l/ha (karenca 7 dana, MBT 1).

Zbog visokih dnevnih temperatura je preporuka da se tretman sprovede u večernjim časovima.
Izvor teksta www.pissrbija.com


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE