Malinari protest0723

Brus 03.07.2023. Proizvođači maline sa teritorije opštine Brus održali su protest juče popodne nezadovoljni prvenstveno trenutnom otkupnom cenom koja iznosi 80, 120 i 150 dinara u zavisnosti od klase.

Naime, prema rečima malinara, troškovi proizvodnje maline su povećani u odnosu na prethodnu godinu dok je otkupna cena smanjena 4 puta, pa i više. Muči ih i putna infrastruktura koja je delimično oštećena tokom padavina ali i slabijim održavanjem u prethodnom periodu pa je otežan dolazak do parcela. Teško je naći i kvalitetne berače iako se dnevnica kreće oko 4.000 dinara plus ostali troškovi.

MalineVI2016 1a

Okupljeni malinari su na skupu zahtevali da otkupna cena maline bude kao i ivanjčkom i ariljskom kraju koja je, prema njihovim saznanjima, i više od 300 dinara sa PDV-om po kilogramu. Takođe zahtevali su da opštinsko rukovodstvo preduzme korake u cilju razgovora sa ministarstvom poljoprivrede kako bi se problem otkupa rešio i berba protekla kako treba.

Tokom jučerašnjeg skupa malinara delimično je bio obustavljen saobraćaj a naredni protest najavljen je za par dana ukoliko se ne ispune zahtevi.
N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE