B Stevanovic

Danas nije retkost sresti mlade ljude koji žele da se bave poljoprivredom ali je retkost sresti mlade ljude koji iz grada žele da se vrate na selo. Jedan od njih je Bojan Stevanović iz Brusa koji obrađuje zemlju u selu Kneževo i Brzeće.  

Bojan je shvatio da je selo održalo porodice i države i odlučio je da se bavi poljoprivredom. Sada je sam svoj gazda jer mnogo mu je bolje nego da radi za platu.

B Stevanovic008 B Stevanovic011

"Mnogo je bolje da radim na poljoprivredi nego u nekoj firmi. Ali da bi se bilo koji posao isplatio važno je biti uporan i vredno raditi. Tri dana pred Vaskrs  radili smo od 6 ujutru do mraka kako bi posejali krompir i uspeli smo." rekao nam je Bojan i nastavio,
"Za Vaskrs smo slavili kako običaji nalažu, u krugu porodice i sa društvom. Volim srpske običaje i tradiciju koje nikako ne smemo zaboraviti. To je nešto najlepše što imamo i moramo čuvati – tradiciju, selo i običaje.

B Stevanovic007 B Stevanovic009

Imam svoju zemlju na kojoj proizvodim uglavnom krompir i maline. U selu Kneževo i Brzeće  posejao sam oko hektar krompira.

 B Stevanovic003 B Stevanovic002

Maline gajim na oko hektar i dvadest ari, 40 ari stari zasad i 80 ari nov zasad. Čim vremenski uslovi budu dozvolili posejaću heljdu na oko 2 hektara. Sve je to većinom u selu Kneževo."

Kako bi unapredio poljoprivrednu proizvodnju Bojan prati dešavanja putem interneta.

„Koristim internet kako bi se informisao o agrotehnici ali i da saznam što više o dešavanjima u poljoprivredi. Mi se, na našem imanju, poljoprivrednom proizvodnjom  bavimo na tradicionalan način – sa što manjom upotrebom hemijskih preparata, jer se parcele nalaze na većim nadmorskim visinama i biljke su zaštićene prirodno od raznih vrsta bolesti i štetočina."

Znači da turisti koji posete Brzeće i tvoji poznanici imaju privilegiju da jedu zdravu hranu?

B Stevanovic006

"Da tako je. Hrana gajena na tradicionalan način je mnogo zdravija i ukusnija.

B Stevanovic004

Morate probati krompir proizveden u mom selu Kneževo i pripremljen na tradicionalan način, po receptima moje bake. Pravo uživanje, a uz to kajmak i hleb od heljde, pa domaći sok i neki desert od malina. Fantazija... I samo da kažem da proizvodnja nikada nije bila problem – problem je tržište a to je već druga tema."

B Stevanovic012

Bojan, osim što se bavi poljoprivredom, ponekad vikendom svira kako bi sebi i porodici stvorio normalan život, jer njegovi roditelji su posle dugo godina rada u FUD-u ostali bez posla, sestra studira ETF, a danas treba puno novca za život.

Za kraj ovog razgovora imaš li kakvu poruku? Može i pesmom…

"Što da ne, reče Bojan i zapeva:
Vratio se svome selu
na poljane cvetne
al' u srcu nosi želju
s' društvom da se sretne!..."

Bojan je jedan od mnogih mladih poljoprivrednika u ovom kraju koji se bori za bolji život, opstanak sela i očuvanje tradicije i običaja, a nadamo se da će već naredne godine imati veću podršku kako bi bio još uspešnij u poslu kojim je odlučio da se bavi. 

N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Veselin ilic 246164292
Bravo za vredne domacine!
| 12 0
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE