Vojkan Grad

Berba malina 2016. u pojedinim krajevima je već pri kraju dok na većoj nadmorskoj visini tek počinje. Da bi videli kako trenutno protiče berba malina posetili smo Gazdinstvo Ilić koje se nalazi u selu Grad, u blizini srednjevekovnog grada Koznika.

Ilic radnici0616

Naišli smo oko 13:00 časova kada je bila predviđena pauzu za kafu, sok i keks, i kada su vlasnici zajedno sa radnicima pravili plan za nastavak dnevne berbe.
Naravno da nije lako brati maline od 06 ujutru do popodne ali kako kažu radnici navikli su se na to jer taj posao rade već godinama. Vrućina jeste ali na ovoj nadmorskoj visini pomaže vetar koji povremeno hladi, kao i pauze za odmor.Ilic mekikeTokom ove posete, osim fantastičnih malina, bili smo u prilici da probamo i domaće mekike punjene šunkom, uz  kajmak i domaći ajvar, koje su bile pripremljene radnicima za užinu i koje su bile fenomenalne. 

Iz razgovora sa vlasnicima zaključili smo da je ove sezone većini malinara bilo malo teže da pronađu dovoljan broj radnika za berbu koja je skoro istovremeno počela u svim malinarskim reonima osim onim na većim nadmorskim visinama. Na nedostatak radne snage za branje uticale su i novozasađene površine pod malinama.

Iako je rod malina ove godine nešto slabiji nego prethodne Ilići su ipak zadovoljni i tog dana su svi učestvovali u berbi zajedno sa petnaestak radnika, a osim vlasnika zadovoljni su i berači, naročito kako se porodica Ilić odnosi prema njima:

Fotografije pogledajte OVDE (klik)


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE