Pcelarenje 012017 1

U Brusu je 16. januara 2017. godine organizovano stručno predavanje iz oblasti pčelarstva sa temom "Aktuelno u pčelarstvu" koje je održao Miljko Šljivić, predavač SPOS-a. Predavanje se sastojalo iz nekoliko celina - analiza 2016. godine, zimovanje pčela, pojava falsifikata meda i priprema pčela za prolećni razvoj.


- Prilikom analize protekle 2016. godine je zaključeno da je to jedna od najlošijih godina koja se pamti u pčelarstvu. Da nije bilo meda ni za pčelare a ni hrane za pčele. To je imalo za posledicu da pčele znatno lošije uđu u zimu, sa malo hrane, i da su trpele velike štete od varoe kao posledica ranog smanjenja legla pa je broj varoe znatno nadmašio broj legla i naneo štetu. Pčelari koji nisu na vreme tretirali pčele protiv varoe kao i pčelari koji su tretirali pčele sa zakašnjenjem, još ako su i sumnjivim lekovima, već su pretrpeli određene štete.

 

- Uslovi koji utiču na najbolje zimovanje pčela, odnosno za najbolje zimovanje važno je pčelama obezbediti mir i samo mir uz podrazumevanje da imaju dovoljno hrane. Pitanje šta ako nema dovoljno hrane nameće se odgovor da mora da se pokuša da se interveniše dodavanjem pogača. Međutim kako prerada hrane od strane pčela njih iscrpljuje i nanosi im štetu, skraćuje život i slično iz tog razloga se savetovalo da se proceni stanje hrane. Pčelama da se dodaju pogače i to samo onima koje su zaista ugrožene i onda kada se smatra da će biti ugrožene.

- Bilo je reči i o pojavi falsifikata meda u velikim trgovinskim lancima odnosno od strane velikih otkupljivača kao i akciju koju vodi SPOS sa Vladom Srbije o čemu će uskoro biti saopštenje jer je akcija u toku.

- Na kraju bilo je reči o pripremi pčela za prolećni razvoj odnosno pripremi koje treba uraditi u vidu opreme i repromaterijala kako bi spremno dočekali proleće a da se u martu pčelari ponovo sastanu i čuju predavanje na temu "Radovi na prolećnom razvoju pčelinjih društava".

Pcelarenje 012017 3Predavanje koje je održao Miljko Šljivić, predavač SPOSa, bilo je veoma posećeno a pčelari su osim slušanja stručnog predavanja mogli da postavljaju pitanja kao i da dobiju odgovore.

Pcelarenje 012017 2

Miljko Šljivić, diplomirani ekonomista iz Globodera kod Kruševca, je predavač SPOSa sa preko 500 održanih predavanja u Srbiji i zemljama Balkanskog poluostrva. Od 2002. do 2006. godine bio je predsednik SPOS-a a napisao je više knjiga na temu tehnologije pčelarenja – „Izabrane teme iz tehnologije pčelarenja“, koautor „Naučimo pčelariti“ i u Bugarskoj izdanje „Pčelarske tajne“. Pčelarstvom se bavi od 1987.godine i ima oko 100 društava. 

N.Miljković, foto:IV

 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE