Dani Ferrari traktori

Navikli smo već da Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine svake godine iznova objavljuje Pravilnike o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju sa određenim izmenama koje bitno utiču na ostvarivanje prava nosilaca registrovanih poljoprivrednih gazdinstava (RPG).

U ovogodišnjem Pravilnik o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina, opreme i kvalitetnih priplodnih grla za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje, koji je objavljen u "Službenom glasniku RS", broj 36/17 od 13. aprila 2017. godine, najvažnija promena je da se lice koje ima pravo na podsticaje i koje je upisano u RPG (nosilac RPG fizičko lice, preduzetnik, pravno lice, zemljoradnička zadruga, srednja škola i naučno istraživačka ustanova u oblasi poljoprivrede) nije započelo realizaciju investicije koja je predmet zahteva za odobravanje podsticaja u skladu sa ovim pravilnikom i uz druge potrebne uslove prvo podnosi Zahteva za odobravanje prava na podsticaje ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede - Upravi za agrarna plaćanja periodu od 15. aprila do 1. jula tekuće godine.

Uprava za agrarna plaćanja potom vrši administrativnu obradu Zahteva za odobravanje prava na podsticaje a nakon toga direktor Uprave rešenjem odobrava pravo na podsticaje, po redosledu podnošenja zahteva, do utroška sredstava određenih u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, odnosno posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Tek po dobijenom rešenju podnosilac zahteva stupa u realizaciju planirane investicije nakon čega, u roku određenom rešenjem podnosi

Upravi za agrarna plaćanja Zahtev za isplatu podsticaja za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina, opreme i kvalitetnih priplodnih grla. Ovo je dobar model jer će, naprosto, podnosilac zahteva za odobravanje prava na podsticaje biti sigurniji da će mu podsticaji i biti odobreni.

Izuzetno, što je veoma značajno, pravo na podsticaje za 2017. godinu ostvaruje i lice koje ispunjava uslove iz člana 7, člana 8. tač. 2)-8) i čl. 9. i 10. ovog pravilnika i koje je u potpunosti realizovalo investiciju iz Tabele podsticaja i prihvatnjivih investicija po ovom pravilniku u periodu od 16. oktobra 2016. godine do dana podnošenja zahteva za isplatu podsticaja podnošenjem zahteva za isplatu podsticaja uz neophodnu prateću dokumentaciju Upravi za agrarna plaćanja u periodu od 15. aprila do 1. jula 2017. godine.

Ovim pravilnikom je proširen asortiman mašina i opreme koje su obuhvaćene podsticajima pa tako poljoprivrednici posle dužeg vremena imaju pravo i na podsticaje za nabavku novih plugova, tanjirača, traktorskih prikolica, motokultivatora, dosta opreme za pčelarstvo...

Predmet podsticaja može biti investicija čija je vrednost pojedinačnog predračuna veća od 50.000 dinara i ako je na predračunu iznos za svaku pojedinačnu investiciju iz Tabele veći od 50.000 dinara, odnosno ako je iznos pojedinačnog predračuna za nabavku nove opreme za pčelarstvo veći od 20.000 dinara i ako je na predračunu iznos za nabavku nove opreme za pčelarstvo veći od 20.000 dinara.

U pravilniku je data i tabela - podsticaji i prihvatljive investicije za nabavku novih mašina i opreme i kvalitetnih priplodnih grla za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje koja obuhvata Program za podršku investicijama u primarnu proizvodnju biljnih kultura i Program za podršku investicijama u primarnu stočarsku proizvodnju. 

I Program za podršku investicijama u primarnu proizvodnju biljnih kultura

1) Nabavka nove mehanizacije i opreme za navodnjavanje
2) Nabavka nove mehanizacije i opreme za zaštitu od bolesti, štetočina, korova, grada, niskih i visokih temperatura
3) Nabavka novih mašina i opreme za obradu zemljišta, setvu, sadnju, prihranjivanje/ đubrenje, rezidbu, berbu /žetvu i transport
4) Nabavka novih plastenika i opreme za proizvodnju u zaštićenom prostoru
5) Nabavka nove opreme i mašina za pripremu proizvoda za tržište

II Program za podršku investicijama u primarnu stočarsku proizvodnju
1) Nabavka nove opreme i mehanizacije za poboljšanje organizacije i efikasnosti stočarske proizvodnje i pripremu, distribuciju i skladištenje koncentrovane i kabaste stočne hrane
2) Nabavka nove opreme i mehanizacije za manipulaciju, odlaganje, separaciju i distribuciju čvrstog i tečnog stajnjaka
3) Nabavka nove opreme kojom se štiti dobrobit životinja
4) Nabavka kvalitetnih priplodnih grla
5) Nabavka nove opreme za ribnjake
6) Nabavka nove opreme za pčelarstvo
7) Nabavka nove opreme za proizvodnju konzumnih jaja

Za sve informacije i nedoumice, kao i pravilno popunjavanje Zahteva za isplatu posdsticaja možete se obratiti stručnom licu dipl.inž.agronomije Saši Miljkoviću koji je do detalja upućen u tu problematiku.

Saša Miljković, dipl.inž.agronomije
Mobilni: +381 63 84 296 83
"Ruralni inovacioni centar" Brus


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE