Breskve

Posle višegodišnjeg najavljivanja poljoprivreda Srbije se konačno približava dugo najavljivanim sredstvima predpristupnih fondova EU iz IPARD II programa. Ova sredstva u iznosu od oko 175.000.000 evra su Instrument za predpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja za programski period 2014. do 2020. godine - dostizanje evropskih standarda i podizanje konkurentnosti.

Program je odobren i od EU i od strane Republike Srbije, a po najavi je trebao da počne sa primenom u jesen 2014. godine, ali će zbog kašnjenja u pripremi javnog sektora za vođenje programa – postupka upravljanja raspodelom i kontrolom donacija početi konačno ove jeseni. Program donacija se realizuje preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno Uprave za agrarna plaćanja objavljivanjem Javnog poziva. Konkursi za donacije će se raspisivati jednom godišnje.

U 2017 god. po objavljenim Pravilnicima biće aktuelni pozivi za:
MERA 101: Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava (proizvodnja mesa, mleka, voća i povrća i useva)
MERA 103: Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i prodaje poljoprivrednih i proizvoda ribarstva ( proizvodnja i prerada mleka i mlečnih proizvoda, meso i proizvodi od mesa, sektor voća i povrća).

Visina donacija (bespovratnih sredstava) je definisana za svaku meru ponaosob i prema dodatnim kriterijumima, a okvirno se kreće od 50-70% od vrednosti investicije. Donacije se daju retroaktivno tj. korisnik prvo treba da potroši novac (sopstveni ili iz kredita) i da realizuje investiciju pa nakon toga dobija novac (prema prethodno potpisanim ugovorom sa donatorom).

Samo investicije nastale nakon potpisivanja ugovora mogu da budu plaćene, osim studija izvodljivosti i drugih konsultantskih troškova vezanih za pripremu prijave. Korisnik je obavezan da u periodu od 5 godina nakon konačne isplate koristi investiciju u svrhu za koju je namenjena, bez suštinskih izmena.

Cilj donacija jeste da se unapredi poslovanje korisnika donacija u skladu sa nacionalnim i EU standardima iz oblasti zaštite životne sredine, primarne poljoprivredne proizvodnje/bezbednosti hrane. Visina donacija se u skladu sa različitim zahtevima konkretnih poziva kreće od 10.000 evra do 2.000.000 evra, po korisniku – primaocu donacije a korisnici mogu biti fizička lica, preduzetnici i pravna lica-preduzeća.

Za informacije o IPARD II programu možete se obratiti i Saši Miljkoviću, dip. ing.polj. na mejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili tel: +381638429683.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE