AC zgradaopstine

U sali opštine Aleksandrovac održano je predavanje za poslodavce iz poljoprivredne struke i sezonske radnike. Obuku je organizovala opštinska uprava, a u saradnji sa nevladinom organizacijom NALED, koja je inicijator Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima.

Zakon je Narodna skupština Republike Srbije usvojila u junu mesecu 2018.godine. Osim što je jedna od ključnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i realizaciji digitalizacije javne uprave, zakon štiti prava radnika.
Sezonski radnici angažovani na poslovima u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, definisane Zakonom, će imati pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje.Zakonom je određeno ko može biti poslodavac, a ko sezonski radnik.Takođe, određen je način na koji se radnici angažuju, prijavljuju, kao i koje delatnosti obuhvata. NALED je uz podršku GIZ-a koordinirao izradu softvera za prijavu sezonskih radnika, a povezan je sa Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja i Nacionalnom službom za zapošljavanje. Sezonske radnike u poljoprivredi od ove godine poslodavci će moći da angažuju i elektronski, putem portala www.sezonskiradnici.gov.rs.

Servisni centar za podršku sistemu pojednostavljenog radnog angažovanja na sezonskim poslovima u poljoprivredi, formiran je u opštini Aleksandrovac.
izvor:Informativna služba DK Aleksandrovac


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE