MrakGM 01a

Kabinet ministra bez portfelja Republike Srbije zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća raspisao je JAVNI KONKURS za realizaciju Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za zemljoradničke i poljoprivredne zadruge u 2019. godini. 

Javni konkurs se odnosi na celokupnu teritoriju Republike Srbije, a naročito na Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom, Pčinjskom upravnom okrugu i Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija.

Subjekti koji mogu biti podnosioci prijave na konkurs zajedno sa jedinicom lokalne samouprave:
- Zemljoradničke i poljoprivredne zadruge koje su stekle svojstvo pravnog lica upisom u registar koji vodi organ nadležan za poslove registracije privrednih subjekata (Agencija za privredne registre) 2017, 2018. i 2019. godine ( u daljem tekstu: novoformirane zadruge);
- Zemljoradničke i poljoprivredne zadruge koje su stekle svojstvo pravnog lica upisom u registar koji vodi organ nadležan za poslove registracije privrednih subjekata (Agencija za privredne registre) do kraja 2016. godine ( u daljem tekstu: stare zadruge);
- Zemljoradničke i poljoprivredne zadruge koje su stekle svojstvo pravnog lica upisom u registar koji vodi organ nadležan za poslove registracije privrednih subjekata (Agencija za privredne registre), kao složene zadruge ( u daljem tekstu: složene zadruge).

Cilj Programa je sistemsko unapređenje poslovanja zadruga, kao i kvaliteta života u ruralnim sredinama kroz ravnomerniju raspodelu dohotka i povećanje ekonomskih mogućnosti u sklopu ravnomernog regionalnog razvoja.

Realizacijom Programa se unapređuje zadružni sistem i povećava konkurentnost, ali se obuhvata i aspekt društvenih i socijalnih promena u kojima su zadruge značajan akter.

Razvoj proizvodnih i prerađivačkih kapaciteta zadruga je preduslov da se one ravnopravno uključe u tržište finalnih prehrambenih proizvoda.

Specifični ciljevi koji bi trebalo da se ostvare realizacijom ovog Programa su:
- Osnivanje zadruga u sredinama gde one ne postoje ili su u prethodnom periodu prestale da postoje;
- Unapređenje sirovinske baze za povećanje proizvodnje mleka, mesa, voća, povrća i drugih biljnih proizvoda;
- Inoviranje i tehničko-tehnološko opremanje zadruga radi dobijanja proizvoda sa dodatom vrednošću;
- Podsticanje međuzadružne saradnje i veći uticaj na lokalnu sredinu, kao i briga o ljudskim resursima;
- Rast konkurentnosti zadruga korišćenjem novih tehnologija i naučnih znanja;
- Korišćenje raspoloživih lokalnih resursa u funkciji ukupnog razvoja:
- Usporavanje procesa migracija.

Maksimalan predviđen iznos bespovratnih sredstava:
- Za novoformirane zadruge 7.500.000,00 dinara;
- Za stare zadruge 15.000.000,00 dinara;
- Za složene zadruge 60.000.000,00 dinara.

Svi traženi iznosi za realizaciju projekta uključuju i porez na dodatu vrednost.

Rok za podnošenje prijava je od dana objavljivanja konkursa do 15.08.2019. godine. za novoformirane i stare zadruge, a za složene zadruge rok je do 01.09.2019. godine.

Za sva pitanja vezana za postupak prijavljivanja na ovaj Konkurs, zainteresovani se mogu obratiti na elektronsku adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i na telefon broj: 011/31 17 633.

Detaljnije informacije, Program i Obrazac prijave se mogu preuzeti elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća (www.mbprr.gov.rs).


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE