Srpska pravoslavna crkva 24. novembra obeležava praznike Sveti mučenik Mina i Sveti Stefan Dečanski (Mratindan) koji veliki broj pravoslavnih porodica slavi kao svoju krsnu slavu.

Sveti MinaSveti mučenik Mina bejaše rodom Egipćanin, po veri pak hrišćanin, a no zanimanju vojnik u Kotuanskoj oblasti, pod vlašću tribuna Firmilijana. U to vreme y Rimu carovahu zajedno dva neznabožna cara: Dioklecijan i Maksimijan.

Ovi carevi izdadoše naredbu po svima zemljama: da budu mučeni i ubijani svi hrišćani koji se ne poklanjaju idolima. I koji veruju u Hrista behu svuda primoravani na prinošenje žrtava idolima. Tada blaženi Mina, ne mogući gledati odvratno žrtvoprinošenje idolima, napusti i vojsku, i grad, i ljude, i sve, pa ode u pustu planinu. Jer više voljaše sveti Mina živeti s divljim zverovima negoli s ljudima koji ne znaju Boga. I skitaše se on po gorama i pustinjama: poučavajući se u Zakonu Gospodnjem, postom i molitvom očišćujući svoju dušu, i dan i noć služeći Jedinome Istinitome Bogu.
Bio je i ostao veliki čudotvorac u obadva života, i na zemlji i na nebu. Ko god je svetog Minu slavio i na nevolji u pomoć ga sa verom prizivao, on mu je pomogao.
Više puta javljao se kao ratnik na konju da pomogne vernima ili da kazni neverne.
Period od Đurđica, 16. novembar, do Svetog Mrate, 24. novembar, naziva se Mratinci ili Vučiji dani jer je Sveti Mrata bio zaštitnik vukova, a u drevnoj srpskoj mitologiji kult vuka je zauzimao veoma važno mesto. Više OVDE

StefanDecanski SPCSveti Stefan Dečanski je bio sin kralja Milutina i otac cara Dušana. Po naređenju neobaveštenog oca bio je oslepljen, a po naređenju lakomislenog sina, u starosti udavljen. Pri oslepljenju javio mu se sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i obećao mu da će mu vratiti vid. Pet godina je sveti Stefan proveo u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja (Pantokratora). Svojom mudrošću i trpeljivošću, podvigom i blagodušnošću izazivao je divljenje i monaha i celog Carigrada. Kad je prošlo pet godina sveti Nikola čudotvorno je vratio vid oslepelom kralju Stefanu, koji je odmah potom, iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani.
Sa svetim Savom i knezom Lazarom, sveti Stefan čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagorodnijih ličnosti i svetitelja koje je dao srpski narod.
Više OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE