SvetaMarijaMagdalina BlagaMarija

Praznik Blaga Marija, praznuje se 4. avgusta, koji  Srpska pravoslavna crkva slavi u spomen na Mariju Magdalenu. Po narodnom verovanju, bila je sestra Ilije Gromovnika i veoma je poštovana u Srba, naročito među ženama.

Nakon Isusove smrti i vaskrsnuća, Marija Magdalena je otišla u Rim gde je po priči posetila cara Tiberija kome je darovala crveno bojeno jaje i pozdravila ga rečima: "Hristos voskrese!". U isto vreme optužila Pilata za njegovu nepravednu osudu Gospoda Isusa. Nakon njene pritužbe Pilat je premešten iz Jerusalima u Galiju, gde je ovaj nepravedni sudija u nemilosti carskoj i u teškoj bolesti skončao.

Po smrti Gospoda ona je tri put posetila grob Njegov. A kada Gospod vaskrse, ona ga je dva puta videla: jednom sama ona, a drugi put sa ostalim ženama Mironosicama. 

Mošti sv. Magdaline prenete su kasnije u Carigrad. Blizu Getsimanskog vrta nalazi se divan ruski hram posvećen sv. Mariji Magdalini.

Praznik Blaga Marija spada u nepokretne praznike i iako nema "crveno slovo" u crkvenom kalendaru, toga dana, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku, domaćice ništa ne rade u kući, niti u polju.

Pored zaštite žena od Blage Marije je hrišćanima "ostao" i jedan lep običaj - farbanje uskršnjih jaja u crveno jer prema jevanđeljima, posle Vaskrsenja Gospod joj se dva puta javio, dok se u predanju tvrdi da je posetila Rim, gde je caru Tiberiju darovala crveno bojeno jaje i pozdravila ga rečima: "Hristos vaskrse!" (veruje se da je običaj farbanja vaskršnjih jaja vezan za ovaj događaj) i pred njim optužila Pontija Pilata, rimskog prokuratora u Judeji, da je nepravedno osudio Isusa Hrista.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE