Srpska pravoslavna crkva 13. decembra obeležava praznik Sveti Andrej Prvozvani

SvetiAndrejPrvozvaniSveti Andrej je bio rodom iz grada Vitsaide. Otac mu je bio Jevrejin Jone, a brat apostol Petar. Sveti Andrej Prvozvani je bio učenik Svetog Jovana Preteče, ali od onog trenutka kada je ugledao Isusa Hrista, pođe za njim kao prvi apostol, te se stoga i nazva Prvozvani.

On zatim privede i svog brata Simona (Petra) veri hrišćanskoj. Po zanimanju je bio ribar, ali na poziv Isusa Hrista, baci mreže i pođe za Njim, nakon čijeg vaskrsenja i vaznesenja primi kao i ostali apostoli Duha Svetoga. Propovedao je u mnogim zemljama, a između ostalih u: Vitiniju, Vizantiji, Trakiji i Makedoniji, Tesaliji, Eladi, Irakliji i Amastridi.

Preveo je mnoge narode u hrišćansku veru, postavio mnoge sveštenike i episkope. U Kijevu je pobo Krst na visini i prorekao sjajnu budućnost hrišćanskom narodu Rusije.

Propovedajući Hristovo Evanđelje, on pretrpe mnoge nedaće i nevolje, ali je ostao nepokolebljiv u svojoj veri. Svojim čudesnim moćima iscelio je mnoge bolesne, među kojima i ženu carskog namesnika u gradu Patri, koju on podiže iz postelje, te ona prihvati hrišćansku veru. Silno se razgnevi na to namesnik Eteata i naredi da se sveti Andrej razapne na krst i izbode kopljima, što i bi učinjeno. Ali ni tada nije odustao sveti Andrej, već je onako ranjav i izmučen i sa krsta delio narodu korisne pouke, propovedavši veru hrišćansku. Jer ne plaši se on od smrti, po drskosti, no po veri, jer smrt pravednih je dragocena, a smrt grešnika je ljuta.

Usrdno se moleći Bogu, svoju dušu mu je predao u 62. godini života. Posle više godina njegove mošti su prenete u Carigrad u hram Svetih Apostola.

Njegova glava se nalazi u Rimu, a jedna ruka u Moskvi, dok se deo moštiju nalazi u manastiru Svetog Apostola Andreja u Kefaloniji (Grčka). Kako je za života isceljivao uboge i bolesne, tako je nastavljeno i nakon njegove smrti sa delovanjem njegovih čudesnih moštiju. On pomaže svima, koji u nevolji i bolesti traže pomoć od njega.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE